Restaurants en tankstations langs A6 hele middag zonder stroom

FLEVOLAND • Wo 28 oktober 2020 | 13:36 • Woensdag 28 oktober 2020 | 13:36

Door een stroomstoring zaten woensdag onder andere de wegrestaurants van Hajé en tankstations langs de A6 zonder stroom. Vanaf 11:45 uur kon er bij de tankstations niet worden getankt of betaald. Netbeheerder Liander had de storing rond 17:00 uur verholpen.

Zowel in de restaurants als bij de tankstations van Total en Fastned was geen stroom, meldde een woordvoerder van Hajé restaurants eerder op de dag. Vanwege corona zijn de restaurants al grotendeels dicht. Er waren alleen nog een paar hotelgasten. "Ook de wc is gewoon open voor reizigers", zei een woordvoerder van het restaurant. "Maar daar wordt nu geplast met het zaklampje van de telefoon. Gelukkig is er een raam, dus kun je nu nog wat zien."

Iets na 14:00 uur was er eventjes stroom, meldde een medewerker van het tankstation. Maar daarna viel de elektra meteen weer uit. Volgens netbeheerder Liander was de storing in het buitengebied van Lelystad en Zeewolde verholpen, maar hield de storing rond de A6 nog aan. Rond de snelweg is de oorzaak van de storing gevonden: een kapotte kabel. Door de stroom om te schakelen was het probleem in het buitengebied verholpen, maar voor het gebied rond de snelweg werkte dat in eerste instantie niet vanwege overbelasting.

De ondernemer meldde dat dit de vijfde storing in het restaurant was sinds januari. Volgens hem zijn dat er meer dan in andere jaren. "Er is een probleem, maar we weten niet wat. Maar we zitten wel elke keer zonder stroom."

Rat was onwaarschijnlijk
Een woordvoerder van netbeheerder Liander meldde dat de storingen van eerder dit jaar kwamen door problemen met ratten bij de transformatorhuisjes. Een van de ratten werd opgenomen in de collectie van een museum. Aanvankelijk kon de netbeheerder niet meteen uitsluiten dat deze storing is veroorzaakt door ongedierte, maar de woordvoerder achtte het zeer onwaarschijnlijk. Inmiddels blijkt de dader dus de defecte kabel rond de A6.

Dit was niet de eerste stroomstoring in de regio woensdag. Zo'n 3.200 aansluitingen in Almere Haven en Almere Poort zaten 's morgens zonder stroom.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel