Bestuursrechter: Windpark mag archeologische werkzaamheden doen

ZEEWOLDE • Wo 28 oktober 2020 | 18:20 • Woensdag 28 oktober 2020 | 18:20

Spiegelhout Beheer uit Zeewolde moet archeologische werkzaamheden door Windpark Zeewolde op haar terrein toestaan. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht woensdag geoordeeld in een zaak die door Spiegelhout was aangespannen tegen burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde.

De rechter oordeelde dat Spiegelhout niet eens bezwaar kan maken tegen deze kleinschalige voorbereidende werkzaamheden. Windpark Zeewolde gaat in totaal 91 windturbines plaatsen. Als voorbereidende werkzaamheden doet de vergunninghouder onder meer archeologisch onderzoek. De initiatiefnemers van het windpark moeten zeker weten dat er onder de grond geen schade kan worden aangericht.

Spiegelhout is eigenaar van de grond. Hij wil die archeologische werkzaamheden niet toestaan, omdat het een inbreuk zou zijn op zijn eigendom. De grondeigenaar maakte bezwaar bij de burgemeester. De burgemeester bepaalde dat de eigenaar deze werkzaamheden moet gedogen. Spiegelhout stapte naar de rechtbank.

De rechter oordeelde dat Spiegelhout geen bezwaar kan maken omdat er een wettelijke gedoogplicht is voor dit soort kleinschalige werkzaamheden. De burgemeester hoeft daar niets over te vinden, stelde de rechter vast. Spiegelhout kan wel in beroep gaan tegen deze beslissing van de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel