UWV voorziet opnieuw toename aantal uitkeringen

FLEVOLAND • Do 29 oktober 2020 | 9:51 • Donderdag 29 oktober 2020 | 9:51

Uitkeringsinstantie UWV voorziet een toename van het aantal WW-uitkeringen en een afname van het aantal vacatures in 2021 in Flevoland. In de zomermaanden stabiliseerde het aantal uitkeringen nog, met zelfs een daling in augustus en september. Daar komt nu verandering in, denkt het UWV. Vooral de coronacrisis heeft een flinke impact op de arbeidsmarkt.

Het aantal WW-uitkeringen in Flevoland steeg tot nu toe met bijna 25 procent in vergelijking met vorig jaar. Landelijk gezien nam het aantal WW-uitkeringen met bijna 20 procent toe. Het aantal online vacatures nam met ruim 22 procent af. Het werkloosheidspercentage in de provincie is in september opgelopen tot 3,6 procent. Dat was eind 2019 nog 2,8 procent.

Vooral werkgevers en werknemers in de horeca, schoonmaak, detailhandel, de economisch-administratieve sector en de uitzendbranche hebben het zwaar, volgens het UWV. Dat komt onder meer door de overheidsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In deze sectoren werken vaak veel jongeren met flex- of uitzendcontracten. Hierdoor raken zij veelal als eerste hun baan kwijt. Voor werkzoekenden uit deze sectoren zal het op korte termijn moeilijk zijn om in hun oude sector of functie terug te keren, voorspelt het UWV.

Omscholen naar een andere functie kan een mogelijkheid zijn om de kansen op werk te vergroten. In de zorg, openbaar bestuur of in het onderwijs is de vraag nog relatief groot.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel