College: geen bezuinigingen op preventieve jeugdhulp

LELYSTAD • Do 29 oktober 2020 | 15:21 • Donderdag 29 oktober 2020 | 15:21

Op preventieve jeugdhulp wordt in Lelystad niet bezuinigd. Dat schrijft waarnemend burgemeester Henry Meijdam in een brief aan de CU, GroenLinks, D66 en PvdA. Die partijen stelden vragen naar aanleiding van een petitie over bezuinigingen op preventieve jeugdhulp in Lelystad.

De petitie werd begin deze maand gestart door een intern begeleider, met steun van de Lelystadse schoolbesturen SCPO, stichting SchOOL en SKO. Het doel was om de preventieve jeugdhulp in de stad te behouden. Volgens de initiatiefnemer maakt in Lelystad bijna een kwart van alle kinderen gebruik van een vorm van jeugdhulp, maar komt door een bezuiniging van drie miljoen de kwaliteit van en de toegang tot jeugdhulp ernstig in het geding.

Vormen van ondersteuning op scholen die onder (preventieve) jeugdhulp vallen zijn onder meer: de inzet van Sterk in de Klas, Sterk in de Opvang, VVE, Welzijn, De Voorleesexpres, NT2 ondersteuning en Schoolmaatschappelijk werk.

College herkent beeld niet
De burgemeester schrijft dat hij en de wethouders zich niet herkennen in het geschetste beeld. ''Omdat er niet bezuinigd wordt op VVE en School Maatschappelijk Werk en ook op preventie wordt niet bezuinigd en blijven de budgetten in stand. Daarboven wordt (..) extra budget (5 ton) structureel vrijgemaakt voor versterking van het preventieve voorveld (het versterken van de basis).''

Meijdam erkent wel dat er kostenstijgingen zijn, waardoor er voor hetzelfde budget minder gedaan kan worden. Ook zijn bepaalde vormen van ondersteuning die door het Jeugd- en Gezinsteam Lelystad werden geboden afgebouwd. ''In het veld is daarmee de indruk ontstaan dat er wordt bezuinigd op preventie.''

Volgens de burgemeester vinden er momenteel gesprekken plaats die duidelijkheid moeten geven over wat er wel of niet wegvalt, welke behoefte er is, wie de verantwoordelijkheid heeft en hoe het kan worden ingevuld.

Gesprekken met elkaar
De politieke partijen die vragen stelden wilden ook weten waarom de scholen niet meer om tafel met de gemeente zitten.

De burgemeester zegt daarover dat er wel dergelijk gesprekken plaatsvinden. ''Er is zeker wel sprake van constructief overleg tussen gemeente, onderwijs en andere partners.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel