Rijkswaterstaat: ruimte voor verbetering verkeerslichten Larserdreef

LELYSTAD • Do 29 oktober 2020 | 16:18 • Donderdag 29 oktober 2020 | 16:18

De verkeerslichten op de kruising bij de McDonalds's in Lelystad zijn volgens de richtlijnen afgesteld, maar volgens eigenaar Rijkswaterstaat is er wel ruimte voor verbetering. Ze krijgen waarschijnlijk nog dit jaar een aanpassing waardoor de verkeerslichten beter op elkaar afgesteld zijn. De weggebruiker merkt hier weinig van, omdat het secondewerk is.

De aanpassing staat volgens Rijkswaterstaat los van het recente ongeval eerder deze maand. Verschillende fietsers en brommerrijders zetten vraagtekens bij de werking. De lichten zouden te strak zijn afgesteld. Ook de Flevolandse Fietsersbond liet onlangs weten al tijden contact te zoeken met Rijkswaterstaat om de verkeerslichten onder hun aandacht te krijgen.

Verkeerslichten voldoen aan richtlijnen
Volgens Rijkswaterstaat voldoen de verkeerslichten aan de richtlijnen van het kennisinstituut CROW. Ook zit er een veiligheidsmarge ingebouwd in de 'ontruimingstijd'. Dat is de tijd waarin het ene licht op rood gaat en het volgende op groen. In die tijd kan het optrekkende verkeer het kruispunt oversteken voordat de volgende groep vertrekt. Die 'ontruimingstijd' kan langer.

Toch is het niet ondenkbaar dat verkeer last van elkaar heeft. Rijkswaterstaat erkent dat een lange vrachtwagen of twee vrachtauto's achter elkaar langer kunnen doen over het optrekken dan de ontruimingstijd toelaat. Wel is het uitgesloten dat twee verkeersrichtingen tegelijkertijd groen krijgen.

Of de afstelling van de verkeerslichten inderdaad de oorzaak is van het ongeluk, moet nog blijken. De politie laat weten dat dat onderzoek nog niet is afgerond.

Slimme software
In de toekomst worden de verkeerslichten op de kruising uitgerust met slimme software. Zo kan het systeem een groene golf maken gemaakt worden voor hulpdiensten, of aan navigatieapps laten weten hoelang ze nog op rood of groen staan. Dit is al besloten in het najaar van 2018, aldus Rijkswaterstaat.

In een vorige versie van dit bericht schreef Omroep Flevoland dat de 'slimme software' binnenkort al wordt ingesteld. Dat is niet het geval. Het gaat om een aanpassing. De 'slimme software' volgt later.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel