Onderzoek naar verplaatsing Tong van Lucifer kost 75.000 euro

FLEVOLAND • Do 29 oktober 2020 | 17:07 • Donderdag 29 oktober 2020 | 17:07

Het onderzoek naar een mogelijke verplaatsing van het kunstwerk Tong van Lucifer kost 75.000 euro. Dat laat de provincie Flevoland weten. Voor de restauratie van het kapotte kunstwerk moet 125.000 euro worden uitgetrokken.

De Tong van Lucifer stond altijd op de Knardijk vlak bij de A6. In februari waaide de creatie stuk door de harde wind. Sindsdien staat het kunstwerk in de opslag.

De SGP in Flevoland greep dat moment aan om te debatteren over de vraag of de Tong wel moet terugkeren naar de opvallende plek langs de snelweg. De SGP is daar fel tegen. Die partij wil er vanaf, omdat het de tong van de duivel zou symboliseren en daarmee godslasterlijk zou zijn.

Verhitte discussies
Na verhitte discussies, in en buiten de politiek, besloten Provinciale Staten in april om aanvullend onderzoek te doen. Daarbij moesten de kosten van zowel de reparatie van het kunstwerk als de kosten van her- of verplaatsing ervan in beeld worden gebracht.

Uit een inspectie is gebleken dat de interne constructie van het kunstwerk in zijn geheel vervangen moet worden. Daardoor zal de helft van het koperdraden omhulsel opnieuw gemaakt moeten worden. De totale kosten voor reparatie en terugplaatsen worden geraamd op 125.000 euro.

Hoop uitzoekwerk
De kosten van het onderzoek naar her- of verplaatsing worden ingeschat op 75.000 euro. "Zo'n onderzoek is niet zomaar gedaan. We kunnen een ambtenaar vragen: 'zoek maar een nieuw plekje uit'. Maar zo makkelijk gaat dat niet. Dit kost een hoop uitzoekwerk", aldus gedeputeerde Michiel Rijsberman.

Provinciale Staten zullen aan de hand van het kostenplaatje een beslissing nemen over de toekomst van de Tong van Lucifer. Wanneer dat zal zijn, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel