Gemeente: vermoedelijke band politicus met criminelen alsnog verder onderzocht

URK • Do 29 oktober 2020 | 17:59 • Donderdag 29 oktober 2020 | 17:59

De vermoedelijke samenwerking tussen een Urker politicus en een groep criminelen gaat alsnog nader onderzocht worden. Dat laat de gemeente Urk weten. Het is de gezamenlijke wens van het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente. "Er moet duidelijkheid komen of deze suggestie juist is", aldus de gemeente. Hierdoor wordt bevestigd dat een citaat uit een recent verschenen boek inderdaad uit een vertrouwelijk ondermijningsrapport komt.

De gemeente laat het volgende weten: "In een brainstormsessie met professionals uit de veiligheidscoalitie is in 2018 een ondermijningsbeeld opgesteld. Daarin werd het vermoeden uitgesproken van een connectie tussen een lokale politicus en een criminele organisatie. Dit vermoeden werd verwerkt in een vertrouwelijk ondermijningsbeeld." De passage uit het vertrouwelijke rapport verscheen onlangs in het boek 'De Ontdekking van Urk' van de Belgische journalist Matthias Declercq.

Het vertrouwelijke onderzoeksrapport bevat onder meer opsporingsinformatie en geanonimiseerde gegevens die mogelijk te linken zijn aan bedrijven of personen.

Eerder deze week werd al duidelijk dat de gemeente Urk intern onderzoek doet naar het lek want: "De inhoud van het vertrouwelijke ondermijningsbeeld is maar in heel beperkte kring binnen de veiligheidscoalitie bekend. Het kan niet uitgesloten worden dat deze informatie uit het gemeentehuis komt."

Volgens de gemeente Urk is voor het opstarten van het onderzoek naar de vermoedelijke banden tussen de politicus en criminelen nog wel toestemming nodig van andere partners uit de veiligheidscoalitie.

Oud-burgemeester Van Maaren besloot geen aangifte te doen
Lokale krant 'Het Urkerland' sprak met Pieter van Maaren, die vorig jaar nog burgemeester op Urk was op het moment dat het vertrouwelijke rapport in het gemeentehuis arriveerde. Hij zegt tegen de krant dat hij uit eigen afweging besloot geen aangifte te doen, en geen verder onderzoek naar de vermoedens rond de politicus liet doen.

Van Maaren: "Als iemand de beleving heeft dat er banden zijn tussen een politicus en een criminele organisatie, dan neem je daar als burgemeester natuurlijk goede notie van. En je mag van mij verwachten dat ik een aantal stappen heb ondernomen." Hij vertelt tegen de krant niet welke stappen dat zijn. Hij vervolgt: "Ik heb in elk geval proberen te achterhalen hoe de feiten lagen. Dat heeft er bij mij niet toe geleid dat alle alarmbellen afgingen. Voor mezelf heb ik dit op een afgewogen manier gedaan en besloten geen aangifte bij het OM te doen."

Oud-burgemeester Pieter van Maaren wilde zijn uitspraken bij 'Het Urkerland' niet nader toelichten aan Omroep Flevoland. Hij verwijst door naar de nieuwe burgemeester van Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel