Brug vijf weken dicht voor herstel na aanvaring

TOLLEBEEK • Vr 30 oktober 2020 | 11:08 • Vrijdag 30 oktober 2020 | 11:08

De provincie denkt vijf weken nodig te hebben voor het herstel van de Tollebekerbrug over de Urkervaart bij Tollebeek. De brug raakte onlangs ernstig beschadigd door een aanvaring. Tijdens de herstelwerkzaamheden gaat het brugdek eruit en kan gemotoriseerd verkeer vanaf 9 november wekenlang geen gebruik maken van de brug en moet dus omrijden via Emmeloord of Urk.

Voor fietsers en voetgangers wordt een tijdelijke pontonbrug aangelegd. Schepen kunnen die brug alleen op werkdagen tussen 17:00 en 19:00 uur passeren.

Ankers afgebroken
De schade aan de brug werd vorige maand tijdens de jaarlijkse inspectie ontdekt. Ankers waren afgebroken en lagers moeten worden vervangen. Volgens de provincie moet een schip tegen de dichte brug zijn gevaren. De aanvaring is niet door de schipper bij de provincie gemeld. De provincie riep onlangs eventuele getuigen op om zich te melden.

Vanwege de beschadiging is de brug al sinds de inspectie buiten gebruik voor de scheepvaart. Autoverkeer mocht er na een paar dagen wel weer tijdelijk overheen.

Wegwerkzaamheden naar voren gehaald
Het wegdek van de brug moest volgend jaar vervangen worden. Besloten is om deze werkzaamheden de komende weken ook al uit te voeren.

Begin volgend jaar wordt de brug nog eens opnieuw wekenlang afgesloten. Dan zullen de noodstopinstallatie, de seinen, de marifoon, de afsluitbomen en de brugmotor worden vervangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel