Toename aantal meldingen over verward gedrag

FLEVOLAND • Za 31 oktober 2020 | 10:47 • Zaterdag 31 oktober 2020 | 10:47

De overlast van mensen met verward gedrag is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Door een aanpassing in de manier van registreren kan de politie niet zeggen hoe groot de exacte stijging per Flevolandse gemeente is. Landelijk gezien is het aantal meldingen over overlast door verwarde mensen gestegen met zes procent. Dat blijkt uit een analyse van politiecijfers door LocalFocus.

Sinds medio maart worden ook minder ernstige meldingen in de cijfers meegenomen. Die leiden meestal niet tot politie-inzet. Door deze aanpassing in de registratie is er bij de meeste Flevolandse gemeenten een flinke stijging te zien in de overlast door mensen met verward gedrag. In Lelystad gaat het om een toename van ruim 50 procent, in Almere om een stijging van ruim 20 procent. Alleen in Zeewolde was een afname van het aantal meldingen, een daling van 35 procent.

Volgens de politie kan de stijging deels worden verklaard door gevolgen van de coronacrisis. Het wegvallen van zorg, het verlies van werk en wekenlang opgesloten zitten kan meespelen.

Begin deze maand werd een landelijk meldpunt geopend dat ervoor moet zorgen dat verwarde personen sneller hulp krijgen.

Benieuwd naar de cijfers in jouw gemeente? Kijk dan hier:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel