'Gemeentehuis op tijd en binnen budget klaar'

DRONTEN • Zo 1 november 2020 | 21:56 • Zondag 1 november 2020 | 21:56

De renovatie van het gemeentehuis van Dronten ligt op schema. Dat zegt wethouder Roelof Siepel. Volgens hem wordt de verbouwing in maart afgerond en blijven de kosten ook binnen budget. Vorig jaar is begonnen met de renovatie. De gehele verbouwing kost 20,6 miljoen euro.

Het bijna veertig jaar oude pand is toe aan een flinke opknapbeurt, vindt projectleider Pieter van Kruistum. Het gebouw is compleet gestript en alle kleine werkkamertjes zijn eruit gesloopt. Betonnen muren maken plaats voor dunne glazen wanden. "Iedereen zat in kamers. Je kon bij wijze van spreken van de derde verdieping tot aan de begane grond lopen zonder iemand tegen te komen."

Naast meer licht in het gebouw, komt er ook meer lucht. Bij de bouw van het pand was er geen ventilatiesysteem aangebracht en ook geen koeling. In de zomer kon het dan ook 40 graden worden, volgens de projectleider. Door het hele gebouw zijn nu luchtschachten aangelegd. Daar gaat dan 30.000 kuub lucht per uur doorheen. Volgens de projectleider is dit ventilatiesysteem coronaproof.

Duurzaam gemeentehuis
De gemeenteraad van Dronten gaf aan een duurzaam gemeentehuis te willen. Dat betekent dat het gebouw van het gas afgaat. Daarnaast wordt alle energie die in het gemeentehuis wordt gebruikt, opgewekt van zonnepanelen die op het dak van het gebouw liggen. Een deel van de parkeerplekken bij het gemeentehuis wordt overdekt, ook daar komen zonnepanelen op te liggen.

Het dak van het gemeentehuis wordt bedekt met sedum, een groen vetplantje. Het regenwater dat daar op valt, wordt opgeslagen en gebruikt om de toiletten mee door te spoelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel