OM: recyclingsbedrijf sjoemelde met administratie

ALMERE • Di 3 november 2020 | 20:15 • Dinsdag 3 november 2020 | 20:15

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 14.800 euro boete geëist tegen het Almeerse Schenk Recycling en de 35-jarige directeur. Daarvan is de helft voorwaardelijk. Het bedrijf zou zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte en het witwassen van 45.647 kilo aan oud ijzer. De totale waarde: ruim 8.000 euro.

Dinsdag moest de directeur van het familiebedrijf, een man uit Huizen, zich melden bij de rechtbank in Lelystad. Volgens de officier voerde Schenk Recycling tussen 1 januari 2018 en 13 maart 2019 onjuiste gegevens in het verplichte Digitaal Opkopers Register (DOR).

In dit systeem moeten de naam en adres van de verkoper worden ingevoerd om heling van gestolen goed tegen te gaan. Maar de officier vindt dat ze daar bij Schenk Recycling een potje van maakten.

Gegevens overleden personen gebruikt
Bij klanten die oud ijzer inleverden, werden in dit DOR bijvoorbeeld geen legitimatiebewijzen gekoppeld of er ontbraken voorletters bij de achternamen. Er werden zelfs vier personen als verkoper ingevoerd, die ten tijde van de verkoop al waren overleden. De directeur zei ter zitting zich van geen kwaad bewust te zijn.

Volgens hem worden klanten die oud ijzer komen verkopen altijd geregistreerd met naam en adres. Daarnaast controleren ze het adres met een postcodechecker en doen ze een legitimatiebewijscheck.

Hoe het kan dat de administratie niet op orde was, kan hij dan ook niet verklaren. ''Misschien is dat gebeurd tijdens mijn vakanties. Dan nemen mijn broers dat werk van mij over en omdat dat voor hen niet dagelijks werk is, vergeten ze het wel eens.'' Dat er voorletters ontbraken, was wat hem betreft geen kwade opzet. Hij wist domweg niet dat dat verplicht was.

De kwestie van de overleden mensen, is hem ook een raadsel. Niet dat het hem verbaast, er zijn nou eenmaal mensen die liever niet te traceren zijn en dus valse informatie opgeven, zei hij.

Verkopers wisten van niks
Van de twintig verkopers die werden benaderd in het strafrechtelijke onderzoek naar Schenk Recycling, bleken er achttien bij navraag nergens van af te weten. De officier denkt wel te weten hoe dat komt. Een van de broers van de directeur zou namelijk tegen een getuige hebben gezegd dat ze soms gewoon een naam uit het telefoonboek kiezen, als een verkoper zich niet kan legitimeren.

Maar dat ontkende de Huizenaar ter zitting stellig. ''We hebben geen eens een telefoonboek, dat is ook wel heel ouderwets toch'', zei hij daarover.

De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel