Extra handhavers voor controle op afsteken vuurwerk

LELYSTAD • Wo 4 november 2020 | 21:30 • Woensdag 4 november 2020 | 21:30

Rond de jaarwisseling worden extra handhavers ingezet in Lelystad om te controleren of er te vroeg of illegaal vuurwerk wordt afgestoken. In totaal worden er zes extra controleurs ingehuurd. Zij gaan de medewerkers van Stadstoezicht assisteren bij de vuurwerkcontroles.

De kosten van de controles worden geschat op 10.000 euro. De boa's zullen volgens een lokaal handhavingsplan nauw samenwerken met de politie. In dit plan staan volgens de gemeente zaken als hotspots en afspraken over de dagen en tijdstippen waarop extra toezicht gewenst is.

Net als de afgelopen jaren mag vuurwerk uitsluitend worden afgestoken van oudejaarsavond 18.00 uur tot de volgende ochtend 02.00 uur.

Voorwaarden
Ook aan de verkoop van vuurwerk zijn speciale voorwaarden verbonden. Het gaat dan zowel om de dagen waarop er verkocht mag worden, als om de hoeveelheden. Per persoon mag niet meer dan 25 kilo aan vuurwerk worden gekocht. In de verkoopruimte mag niet meer dan 500 kilo vuurwerk liggen.

Verder geldt een verbod op het afsteken van bepaalde soorten vuurwerk. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de
categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen. Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden. Op vuurwerk dat nog wel mag worden afgestoken moet duidelijk staan vermeld vanaf welke leeftijd dit mag.

Boete
Voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane uren kan een boete worden opgelegd. De boete is 100 euro. Als iemand illegaal vuurwerk afsteekt, is er volgens de gemeente een aanzienlijke boete of zelfs gevangenisstraf mogelijk.

Vreugdevuren
De gemeente probeert het aantal vreugdevuren in de buurten en wijken van Lelystad verder terug te dringen, met name als er gevaar is voor de omgeving of schade ontstaat aan eigendommen. De gemeente wijst erop dat vreugdevuren ook tot onnodige inzet van hulpdiensten leiden.

Carbid schieten
Lelystad kent één locatie waar onder voorwaarden met carbid mag worden geschoten. Dit mag alleen op 31 december vanaf 10:00 uur tot zonsondergang. Carbid wordt niet als vuurwerk beschouwd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel