Zwerfvuil Indische Buurt aangepakt, gemeente gaat er 'meer werk' van maken

ALMERE • Do 5 november 2020 | 15:14 • Donderdag 5 november 2020 | 15:14

De gemeente Almere wil meer doen om het probleem van rondzwervend vuil en verkeerd geplaatste afvalzakken aan te pakken. Dat heeft een gemeentewoordvoerster gezegd tijdens een zitting bij de Raad van State.

De gemeente moest zich daar verdedigen tijdens een zaak die Indische Torenbewoner Jordy Brinkman had aangespannen. Zijn partner heeft een boete van bijna honderd euro gekregen, omdat er een afvalzak van hem naast het ondergrondse inzameldepot (OID) stond. Volgens Brinkman heeft zijn partner de zak wel in de container geplaatst, maar blijkbaar zat hij nog in de valklep en heeft iemand anders de zak er uit gehaald en hun zak ernaast gezet. Hij hoopt dat de Raad van State de boete kwijt zal schelden.

Tijdens de rechtszaak zei Brinkman dat de bewoners van de 64 appartementen van de Indische Toren aan de Makassarhof al drie jaar de enorme problemen met zwerfafval bij de OID bij de gemeente proberen aan te kaarten.

Er zijn al lange tijd afvalproblemen in Almere.

Twee minuten
De gemeentewoordvoerster zei tijdens de rechtszaak dat Almere er streng op toeziet dat mensen hun afvalzakken in de OID's doen. "Als een OID vol is, is het maar twee minuten lopen naar een andere waar wel nog ruimte is. We hebben wel bekeken of we het afval meer moeten ophalen, maar dat zou in de Indische Buurt dan alleen voor één OID nodig zijn."

De rechter zag daarin ook de oplossing: "We krijgen hier bij de Raad van State heel veel van dit soort zaken. Het probleem zou heel wat kleiner zijn als gemeentes vaker de OID's legen. Want mensen zetten pas zakken ernaast als de containers vol zitten. Alleen daar ga ik niet over, ik kijk alleen maar of de gemeente in dit geval terecht een bekeuring heeft opgelegd."

Elf zakken naast de bak
De gemeentewoordvoerster erkende vervolgens dat destijds niet alleen de partner van Brinkman een boete kreeg, "Er stonden toen nog elf zakken naast de OID. Maar we zijn nu wel vaker gaan controleren." Brinkman bevestigde dat.

Of Brinkman zijn boete kwijtgescholden krijgt, besluit de rechter over een paar weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel