Hogere dwangsom voor belemmeren recht van overpad

NAGELE • Vr 6 november 2020 | 7:32 • Vrijdag 6 november 2020 | 7:32

Akkerbouwer Joop Vedelaar uit Nagele moet ongehinderd met landbouwvoertuigen over een betonpad van zijn overburen naar zijn landbouwgrond kunnen rijden. Elke keer dat hij daarin wordt belemmerd, moeten zijn buren, de familie Gritter, een dwangsom van 10.000 euro betalen, tot een maximum van 500.000 euro.

Dat heeft de de voorzieningenrechter donderdag bepaald in een kort geding. Het was al de vierde keer dat de rechter zich over de zaak boog.

Vedelaar mag bovendien, als dat nodig is, hekken van het land van zijn buren weghalen. De akkerbouwer heeft recht van overpad, maar de familie Gritter heeft een hek geplaatst en zou soms weigeren het hek te openen.

Burenconflict
De twee partijen hebben een slepend burenconflict over het gebruik van het pad. De rechter heeft al twee keer eerder bepaald dat Vedelaar het pad moest kunnen gebruiken, maar de familie Gritter trok zich daar niks van aan. Sinds augustus vorig jaar hebben zij daarom al vijftig keer een dwangsom van 1.000 euro moeten betalen aan Vedelaar.

Daarmee was het vastgestelde maximumbedrag aan dwangsommen van 50.000 euro bereikt, terwijl de eigenaren van de grond waarop de toegangsweg ligt Vedelaar bleven tegenwerken. Zo hingen zij een los slot om hun hek, waardoor het leek alsof dit dicht zat en probeerden zij op een ander moment het toegangshek te sluiten toen de boer van de toegangsweg gebruik wilde maken. Ook liepen er honden los op het erf, wat voor een bedreigende situatie zorgde. Tot slot versperde één van de gedaagden zelf de weg.

Dwangsom kan oplopen tot half miljoen
Omdat de eerdere dwangsommen werden betaald en er incidenten plaats bleven vinden, stelde de rechter vast dat er een steviger prikkel nodig was om het recht van overpad te garanderen. De rechter besloot daarom een hogere dwangsom op te leggen.

Per keer dat de boer nu gehinderd wordt, moet de familie Gritter nu dus 10.000 euro betalen, tot een maximum van maar liefst 500.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel