Vertelvoorstelling over vliegtuigcrash Alfred Kitchen

DRONTEN • Za 7 november 2020 | 11:24 • Zaterdag 7 november 2020 | 11:24

Waarom kwam navigator Alfred Kitchen om het leven en zijn piloot Maurice Williamson niet? En waar stortte het toestel überhaupt neer? Onderzoeker Gert Talens heeft jarenlang onderzoek gedaan om antwoord op deze en andere vragen te krijgen. De uitkomsten zijn nu verwerkt in een vertelvoorstelling.

Talens is al jaren geïnteresseerd in de crash van het jachtvliegtuig van Kitchen en Williamson. De twee maakten in november 1944 een vlucht boven Duitsland. Het toestel krijgt motorproblemen en stortte neer in het IJsselmeer, in de buurt van het huidige Dronten. Piloot Maurice Williamson overleefde de crash en werd gevangen genomen door de Duitsers. Navigator Alfred Kitchen raakte bij de crash bekneld in de cockpit en kwam om het leven.

Verhalenverteller Talens dook in de geschiedenis en zocht het verhaal uit. Van het verhaal heeft hij nu een voorstelling gemaakt, waarin hij dieper ingaat op de locatie waar het toestel neerstortte en over waarom Kitchen het toestel niet kon verlaten. Ook heeft hij een expositie samengesteld, waarin het verhaal wordt toegelicht.

De bedoeling was om de vertelvoorstelling op de crashlocatie te laten plaatsvinden, maar door corona is de voorstelling verplaatst naar online. De voorstellingen worden op 27, 28 en 29 november gegeven en zijn te volgen via www.wende2001.org

In mei dit jaar maakte verslaggever Arend Dubbelboer een mini-documentaire over de verongelukte Alfred Kitchen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel