Brandweer komt 60 vrijwilligers tekort: "Het water staat ons tot de lippen"

FLEVOLAND • Ma 9 november 2020 | 6:05 • Maandag 9 november 2020 | 6:05

De brandweer in Flevoland heeft een chronisch tekort aan vrijwilligers. Het gaat om zo'n 60 brandweerlieden. De situatie in de provincie is zo nijpend dat meerdere kazernes moeite hebben om de bezetting rond te krijgen. Grote delen van de provincie zijn aangewezen op de inzet van de vrijwillige brandweer.

De situatie is het ergst in Emmeloord. "Het water staat ons tot de lippen", zegt Marc Bus van de brandweer. In de kazerne staan twee brandweerwagens, maar er is slechts genoeg bemanning voor één wagen. Van de 36 benodigde vrijwillige brandweerlieden heeft de kazerne in Emmeloord er slechts 18.

De veiligheid van de mensen in Noordoostpolder is volgens de brandweer nog niet in gevaar. "Maar we moeten nu wel echt gaan investeren in extra mensen, om te voorkomen dat de veiligheid wel in het geding komt", zegt Bus. De brandweer redt het volgens hem nog wel, maar 'het kraakt'. Als er meer wagens nodig zijn, moet er een beroep worden gedaan op de omliggende dorpen.

In iedere tankautospuit is plek voor zes brandweermensen. Om altijd genoeg bemanning te hebben, is een drievoud van de bezetting nodig. Voor één auto zijn dus 18 vrijwillige brandweerlieden nodig die opgepiept kunnen worden. Met twee tankautospuiten in de kazerne zijn 36 vrijwilligers nodig.

Door de coronamaatregelen kan de brandweer geen Open Dag houden op de kazerne. Daarom is er nu een online campagne om toch mannen en vrouwen te interesseren. Via Facebook wordt geprobeerd nieuwe brandweerlieden te werven.

Oproep aan bedrijven
De brandweer doet ook een beroep op bedrijven om te kijken of daar iemand bij de vrijwillige brandweer kan. Volgens Marc Bus worden er nog vaak beren op de weg gezien, terwijl een bedrijf ook profijt kan hebben van een brandweerman in het bedrijf.

Gerard Bakker is werkplaatschef bij een mechanisatiebedrijf in Emmeloord. 's Avonds is Bakker al onderdeel van de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats Rutten. Binnenkort begint hij ook bij de post in Emmeloord. Met zijn werkgever zijn afspraken gemaakt zodat hij ook onder werktijd inzetbaar kan zijn voor de brandweer. Bakkers werkplek is hemelsbreed maar een paar honderd meter van de kazerne in Emmeloord.

"De wens was er altijd al", vertelt Bakker vanuit de werkplaats. Het vergt wat aanpassingen in het bedrijf, maar de vrijwillige brandweerman verwacht dat alles goed komt. Voor directeur Martijn Heijboer was het toch wel een puzzel. "Als de pieper gaat, dan moet hij direct zijn spullen laten vallen en naar de kazerne." In overleg is nu bekeken hoe het bedrijf hiermee kan omgaan, zodat het werk in de werkplaats gewoon doorgaat.

Positieve kant
Het mechanisatiebedrijf ziet inmiddels ook positieve kanten aan een vrijwillige brandweerman in het team. "Gerard is onze beste BHV'er", zegt directeur Heijboer. "Mocht er ooit brand in ons bedrijf zijn, dan hebben we een hoop kennis in huis."

"Je moet niet te bang zijn dat het te veel uren gaat kosten. Als je van beide kanten flexibel bent, moet dit wel in te kleden zijn", zegt Gerard Bakker. Hij is erg blij dat zijn werkgever hem de mogelijkheid biedt om ook in Emmeloord voor de brandweer te werken. Bakker raadt ook andere bedrijven aan om te kijken welke mogelijkheden ze hebben om het werk en de vrijwillige brandweer te combineren.

Op de website van de brandweer staat een overzicht van de vacatures bij de verschillende Flevolandse kazernes.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel