'Mantelzorgcompliment' wordt niet verhoogd

NOORDOOSTPOLDER • Ma 9 november 2020 | 19:42 • Maandag 9 november 2020 | 19:42

Het bedrag van het zogenoemde mantelzorgcompliment in Noordoostpolder gaat dit jaar niet omhoog. Dat heeft de gemeenteraad maandagmiddag besloten. Een mantelzorgcompliment is een blijk van waardering als dank voor de verzorging van een naaste. Oppositiepartij ONS Noordoostpolder stelde voor om vanwege het coronavirus het bedrag eenmalig te verhogen van 60 naar 150 euro. Maar daar ging de rest van de gemeenteraad niet in mee.

Het mantelzorgcompliment werd vorig jaar verlaagd van 150 euro naar 60 euro, na een motie van de ChristenUnie. Een jaar daarvoor werd de gift op initiatief van ONS Noordoostpolder nog verhoogd van naar 150 euro. Wethouder Marian Uitdewilligen noemt het een soort van 'pingpongen'.

ONS Noordoostpolder vindt dat de Dag van de Mantelzorg een goede reden is voor de verhoging. Wethouder Uitdewilligen geeft aan dat er een alternatieve invulling van die dag is. Mantelzorgers in onder meer Noordoostpolder krijgen een tas met spullen aan huis. Daarbij ziet de wethouder niet in hoe ze de verhoging van het compliment moet betalen. "Ik heb er geen geld voor in de begroting en u geeft ook niet aan waar het vandaan moet komen."

Ook de gemeenteraad was niet enthousiast over het voorstel. "Het toont niet erg consistent beleid", vindt SP-fractievoorzitter Tjitske Hoekstra. Toch wilde Bert Jan Aling (ONS) de motie wel indienen. "Wij waren vorige keer geen voorstander om het mantelzorgcompliment te verlagen. Onze consistente lijn zit er nog steeds in."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel