Celstraf en tbs voor neersteken medegevangene

LELYSTAD • Di 10 november 2020 | 21:09 • Dinsdag 10 november 2020 | 21:09

Een 24-jarige man die in jeugdgevangenis Intermetzo in Lelystad een medegevangene heeft neergestoken, is in hoger beroep veroordeeld tot twintig maanden cel en tbs met voorwaarden.

Volgens het gerechtshof in Leeuwarden heeft de man zich schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag. Dat concludeerde de rechtbank in Lelystad deze zomer ook al. Toen kwamen de rechters uit op 25 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, plus jeugddetentie.

Het steekincident gebeurde op 22 december 2018. De man had er toen bijna vijf jaar jeugd-tbs op zitten vanwege een gewapende overval. Volgens de man zelf gebeurde alles in een opwelling. Hij werd naar eigen zeggen bedreigd en afgeperst door het zeventienjarige slachtoffer. De 24-jarige haalde uit met een schilmesje toen hij fruit aan het snijden was. Het slachtoffer liep meerdere steekwonden op aan zijn buik, rug, schouder en hand.

Tbs met voorwaarden, geen dwang
Het Openbaar Ministerie had liever gezien dat de man tbs met dwang zou krijgen. Er is bij hem een borderline persoonlijkheidsstoornis met anti-sociale trekken vastgesteld. Daarnaast is hij verslaafd aan verdovende middelen en kan hij volgens deskundigen niet omgaan met stressvolle situaties.

Het Hof vindt een lichtere tbs-variant, met voorwaarden, passender. Dat komt overeen met een advies vanuit het Pieter Baan Centrum. Tbs met voorwaarden geeft de man een beter toekomstperspectief, stelt de voorzitter van het Hof. "Toen hij geboren werd, had hij een hersenbeschadiging en was hij al verslaafd aan drank. Vervolgens kwam hij in problematische gezinnen terecht. De kans op herhaling is groot."

De man zit al lange tijd in voorarrest en kan daardoor nu snel behandeld worden bij een tbs-kliniek in Eindhoven. De voorwaarden zijn onder meer reclasseringstoezicht en een drugs- en alcoholverbod. Daarnaast mag hij geen contact zoeken met de neergestoken jongen, die een schadevergoeding van 3.400 euro kreeg toegewezen van het Hof.

24 jaar en dan nog in jeugddetentie?
Ja, dat kan. Door de invoering van het adolescentenstrafrecht is de maximale leeftijdsgrens voor uitvoering van het jeugdstrafrecht sinds 2014 verhoogd tot 23 jaar. De meeste jeugdigen die in een JJI verblijven zijn tussen de 14 en 21 jaar en de gemiddelde leeftijd bij plaatsing is 19 jaar. Omdat een straf of maatregel enkele jaren kan duren, zijn jeugdigen soms ouder dan 23 jaar wanneer zij de JJI verlaten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel