Idee om zorg te laten profiteren van financiële meevaller haalt het niet

LELYSTAD • Wo 11 november 2020 | 2:08 • Woensdag 11 november 2020 | 2:08

Een financiële meevaller van 450.000 euro binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) wordt in Lelystad niet ingezet om het werk van opbouwwerk, maatschappelijk werk en mantelzorgers te verlichten. Een voorstel van PvdA, JongLelystad, D66, PVV, DENK, CDA, ChristenUnie en GroenLinks haalde geen meerderheid tijdens de behandeling van de programmabegroting 2021.

Volgens de PvdA laat de stad met dit besluit kansen schieten om de zorgkosten op langere termijn onder controle te houden. Naar het oordeel van de partij levert het het opbouwwerk en maatschappelijk werk op langere termijn meer besparingen op dan het bedrag dat zij nu mislopen. "Een ieder die met hulp van zorgpreventie later niet in de problemen komt, is pure winst", zegt PvdA-fractievoorzitter Emiel van der Herberg.

Ook een voorstel van GroenLinks om de bezuiniging op de jeugdhulp met een jaar uit te stellen, werd verworpen. Volgens een meerderheid van de raad en het college kost uitstel te veel geld en is het noodzakelijk dat de kosten van de jeugdhulp omlaag worden gebracht.

De afwijzing van het voorstel over de WMO was voor de PvdA uiteindelijk reden om aan het einde van de vergadering tegen de begroting te stemmen. Ook D66, GroenLinks en DENK stemden tegen, omdat de begroting volgens de partijen juist slechter is geworden door de verschillende wijzigingen die vanuit de raad werden ingebracht. D66 mist een 'uitgestoken hand' om voorstellen beter te maken. ChristenUnie, CDA en Jong Lelystad steunden de begroting "met de hakken over de sloot." Die begroting werd uiteindelijk wel goedgekeurd met 27 stemmen voor en 8 tegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel