'Laat logistieke bedrijven meebetalen aan versterking agrarisch landschap'

DRONTEN • Wo 11 november 2020 | 17:43 • Woensdag 11 november 2020 | 17:43

Voor het boerenlandschap in Flevoland moet een compensatiefonds komen. Daarvoor pleit Ron Methorst, lector omgevingsinclusief ondernemen aan Aeres Hogeschool in Dronten. Het geld moet komen van logistieke bedrijven die hier in de provincie neerstrijken.

De kwaliteit van het landschap wordt weggegeven onder het mom van kortetermijndenken, meent Methorst. "Maar dat is een politieke keuze." Hij doelt hierbij op de 'verdozing' van het landschap, het bouwen van loodsen voor de logistieke sector in het agrarisch gebied.

'Binnen twaalf uur'
"We vinden het belangrijk dat onze pakketjes binnen twaalf uur bij ons worden bezorgd. De logistieke centra die neergezet worden, doen afbreuk aan het landschap. Als je die keuze maakt, kun je ook kiezen voor compensatie. Boeren die zich bezighouden met het versterken van het landschap kunnen dat geld dan weer goed gebruiken."

Methorst maakt zich sterk voor landschapskwaliteit van het agrarisch gebied. Ook veel boeren zijn daarmee bezig, zegt hij. Zij zijn op zoek naar kwaliteit, maar wel op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier.

Akkerland
In zijn zoektocht naar de inrichting en het beheer van het akkerlandschap werkt hij onder meer samen met het Flevolands Agrarisch Collectief. Samen proberen ze onder meer een antwoord te geven op de vraag hoe je grote kavels en natuur combineert en verbindt.

Als positieve voorbeelden in Flevoland noemt Methorst de graanproductie en samenwerking van Het Graanschap op Schokland en de strokenteelt van de Akker van de Toekomst in Ens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel