Gevolgen vuurwerkverbod voor carbidschieten nog onduidelijk

FLEVOLAND • Wo 11 november 2020 | 21:41 • Woensdag 11 november 2020 | 21:41

Mocht er een landelijk vuurwerkverbod komen, dan is nog onduidelijk wat dit voor Flevolandse carbidschieters betekent. De Veiligheidsregio zegt de landelijke lijn te volgen en verwacht dat er pas volgende week duidelijk wordt wat er rond de jaarwisseling wel en niet kan worden toegestaan.

De Veiligheidsregio IJsselland, waar onder meer Kampen en Zwolle onder vallen, liet woensdag weten dat carbidschieten daar ook bij een vuurwerkverbod kan doorgaan. IJsselland beschouwt carbid niet als vuurwerk en denkt dat het goed mogelijk is om binnen de geldende coronamaatregelen met carbid te schieten. Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zegt binnen de nu geldende coronabeperkingen de traditie van carbidschieten te zullen toestaan.

Wat is carbidschieten?
Bij carbidschieten wordt een brokje carbid natgemaakt en in een melkbus of andere bus gestopt. In die bus ontstaat vervolgens een gas, dat via een klein gaatje wordt aangestoken. Er volgt dan een luide explosie en de deksel van de bus, of een bal, wordt weggeschoten.

Carbidschieten is in het noorden en oosten van het land erg populair, maar er wordt rond de jaarwisseling ook op verschillende plaatsen in Flevoland geschoten. In Lelystad en Zeewolde krijgen schutters jaarlijks een locatie hiervoor toegewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel