Sint Maarten op creatieve manieren toch gevierd

FLEVOLAND • Do 12 november 2020 | 0:51 • Donderdag 12 november 2020 | 0:51

Het vieren van Sint Maarten door langs de deuren te gaan werd door de Veiligheidsregio afgeraden, daarom zijn er in de provincie allerlei alternatieven bedacht. In Creil werden er door een buurtvereniging pakketjes naar kinderen gebracht en in Zeewolde creëerde een moeder een parcours in huis.

Half oktober was het advies nog om met maximaal vier personen langs de deuren te gaan en alleen verpakt snoep op afstand uit te delen. Dat advies werd een week later ingetrokken. De Veiligheidsregio riep daarna op om het feest op een andere manier te vieren. Dit om nieuwe besmettingen met het coronavirus te voorkomen.

Op sociale media was de afgelopen dagen veel verdeeldheid over het wel of niet vieren van Sint Maarten. Via Facebook vroeg Omroep Flevoland aan ouders of ze een alternatief hadden bedacht. Daar kwamen honderden reacties op.

Liedjes op de buurtapp
Mariska Schutte uit Creil bedacht met andere ouders van buurtvereniging Het Palet een manier om de kinderen veilig te laten zingen. Ouders konden in de buurtapp een filmpje plaatsen van hun zingende kind(eren) met naam en adres en dan kwam vervolgens een ouder van de buurtvereniging een pakketje met snoep en speelgoed brengen.

Sint-Maartenparcours in eigen huis
In Zeewolde besloot Lisette Visser er een geheel andere draai aan te geven. Ze zette voor haar kinderen een parcours uit door het huis, met in elke kamer een andere activiteit. In één van de slaapkamers werd een doolhof getekend, in een andere kamer werd het verhaal van Sint Maarten verteld en in de badkamer konden muntjes uit de badkuip worden gevist. Die muntjes konden later aan de keukentafel worden ingeruild voor kleine cadeautjes of snoep.

Visser: "We hebben in september al tegen de kinderen gezegd: 'Er is een grote kans dat het niet door gaat dus wat kunnen we anders doen?' Daar kwamen heel veel ideeën uit en dit is het uiteindelijk geworden." Haar kinderen hadden er erg veel zin in en aan het einde van de avond werd er uiteraard nog een Sint Maartenliedje gezongen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel