Bouw eerste windmolens Windplan Groen begint in 2022

DRONTEN • Do 12 november 2020 | 10:44 • Donderdag 12 november 2020 | 10:44

De bouw van de eerste windmolens van Windplan Groen begint in 2022. Volgens de gemeente Dronten wordt in de loop van volgend jaar begonnen met het aanleggen van wegen en elektriciteitskabels voor het windmolenpark.

De werkzaamheden kunnen beginnen nu de Raad van State de bezwaren van elf partijen van tafel heeft geveegd. Windplan Groen wordt gerealiseerd op het grondgebied van Dronten en een deel van Lelystad. De bijna honderd windmolens die er nu staan worden afgebroken. Daar komen 90 nieuwe turbines voor in de plaats die minstens twee keer zo veel stroom gaan opwekken.

Bezwaarmakers waren onder andere inwoners van Ketelhaven, die vinden dat de windmolens veel te dicht op het buurtschap gebouwd worden.

Voor de vergunningen voor het aanleggen van wegen en kabels zijn kleine aanpassingen van het bestemmingsplan nodig. De ontwerp-omgevingsvergunningen liggen van 20 november t/m 31 december ter inzage.

Windplan Blauw
In het eerste kwartaal van 2021 begint ook de aanleg van de infrastructuur van Windplan Blauw. De huidige 74 windmolens tussen Dronten en Lelystad worden vervangen door 61 grotere turbines met meer vermogen. Ook bij dit plan ging de Raad van State niet mee in bezwaren van omwonenden en bezwaren van belangenverenigingen. Die vreesden onder meer voor horizonvervuiling, slagschaduw en geluidsoverlast.

Er komt nog een informatiekrant over de voortgang van het project. Die wordt verspreid onder omwonenden van het windpark. Aanvankelijk zouden omwonenden via een informatiemarkt bijgepraat worden, maar die kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Wel komen er een paar digitale themabijeenkomsten. Een van de bijeenkomsten kan volgens de gemeente gaan over planschade: de schade die mensen oplopen doordat bijvoorbeeld hun huis minder waard wordt door de komst van de windturbines.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel