Almere wil handhavers permanent uitrusten met bodycams

ALMERE • Do 12 november 2020 | 15:02 • Donderdag 12 november 2020 | 15:02

Als het aan het stadsbestuur van Almere ligt, worden handhavers permanent uitgerust met een bodycam. Begin dit jaar is er een proef gedaan waarbij acht boa's een camera kregen. De ervaringen daarmee zijn volgens de gemeente positief.

Boa's met een bodycam worden niet minder geconfronteerd met agressie of geweld, maar het versterkt wel het veiligheidsgevoel van de handhavers. Dat valt te lezen in de evaluatie van de proef. Het dragen van een bodycam zorgt ook voor een de-escalerende werking, zo geven de proefpersonen aan.

Veiliger gevoel
Vier van de acht handhavers die meededen aan de pilot geven aan zich veiliger te voelen door het dragen van een bodycam. Van de boa's die samenwerkten met bodycamdragers geeft 64% aan dat zij zich veiliger voelen in aanwezigheid van een collega met een bodycam. Boa's gaan altijd met z'n tweeën op pad.

Burgemeester Franc Weerwind geeft aan dat er geld wordt uitgetrokken om vijftien bodycams en de bijbehorende randapparatuur en software aan te schaffen. Dat betekent dat per dienst ieder koppel boa's één bodycam ter beschikking krijgt.

Alleen bij incidenten
De camera maakt niet permanent opnames maar kan door de handhavers worden aangezet als de situatie daarom vraagt. Beelden worden 28 dagen bewaard, vervolgens worden ze automatisch vernietigd.

De politie of het Openbaar Ministerie kunnen het beeldmateriaal opvragen als er sprake is van strafbare feiten. Ook burgers die gefilmd worden door een boa kunnen een verzoek indienden om de beelden te bekijken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel