Nog geen akkoord over jeugdhulp Flevoland

ALMERE • Vr 13 november 2020 | 1:12 • Vrijdag 13 november 2020 | 1:12

De zes Flevolandse gemeenten en het Samenwerkingsverband Jeugdhulp hebben nog geen akkoord bereikt over hoe om te gaan met de extra kosten die zijn gemaakt voor de jeugdhulp met verblijf. Dat gaat om hulp aan jongeren die om verschillende redenen niet thuis kunnen wonen. De kwestie werd donderdag besproken in de Almeerse gemeenteraad.

De Flevolandse gemeenten en het Samenwerkingsverband praten sinds juni met elkaar over de financiering. De gesprekken waren nodig nadat een conflict was ontstaan over de extra kosten. Almere voert de onderhandelingen namens alle Flevolandse gemeenten.

Het Samenwerkingsverband Jeugdhulp bestaat uit zorgorganisaties ’s Heeren Loo, Pluryn en Vitree. Met de drie organisaties is afgesproken dat zij een vast bedrag van zo'n 35 miljoen euro per jaar krijgen om de 24-uurs opvang en crisisopvang van jongeren met problemen te regelen. In totaal gaat het over 1000 jongeren in heel Flevoland. 440 daarvan komen uit Almere.

Bij de jeugdhulp met verblijf leven kinderen en jongeren dag en nacht buiten hun eigen huis. Het verblijf kan variëren van enkele dagen tot een lange periode.

Wat is het probleem?
In juni dreigde het Samenwerkingsverband Jeugdhulp met een opnamestop. Die zou moeten gelden voor alle vormen van jeugdhulp met verblijf, dus ook verblijf in crisissituaties. Aanleiding van het dreigement was een verschil van mening over de gemaakte kosten. Het Samenwerkingsverband Jeugdhulp gaf toen aan meer kosten te hebben gemaakt dan de 35 miljoen euro die het in 2019 kreeg en vroeg een extra bedrag aan van 3.5 miljoen euro. De Flevolandse gemeenten weigerden dat bedrag te betalen, omdat de aanvraag volgens hen onvoldoende was onderbouwd.

Onderhandelen onder leiding van een bemiddelaar.
Om een juridische strijd te mijden, gingen de twee partijen in gesprek onder leiding van een bemiddelaar. De gemeenten hadden zich bereid verklaard om over de extra kosten te praten. In ruil daarvoor was de opnamestop voorlopig van de baan. Volgens de contracten is het Samenwerkingsverband verplicht alle Flevolandse kinderen met een verwijzing jeugdhulp met verblijf binnen twee weken op te nemen. Maar het Samenwerkingsverband stelde daar niet aan te kunnen voldoen. Tegelijkertijd hebben de gemeenten de zorgplicht en mogen die jongeren met problemen niet aan hun lot overlaten.

Stand van zaken niet duidelijk, deel vergadering in beslotenheid
Het is niet duidelijk wat de stand van zaken van de onderhandelingen is en waarom die zo moeizaam verlopen. Een deel van de vergadering werd donderdagavond in beslotenheid gehouden, waarbij de pers niet aanwezig mocht zijn. Ook wethouder Roelie Bosch wilde na afloop niets zeggen, omdat de onderhandelingen nog niet zijn afgerond.

Politieke partijen bezorgd over deze situatie
De gemeente Almere kampt al met een financiële tegenvaller van minimaal 2.6 miljoen euro door de jeugdzorg. In de begroting van volgend jaar heeft Almere een budget opgenomen van 18.4 miljoen euro voor jeugdhulp met verblijf. De politieke partijen in de gemeenteraad vrezen dat de gemeente straks meer gaat betalen dan dat bedrag.

Volgende week donderdag praat de gemeenteraad verder over dit onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel