"Jonge criminelen blijven onder de radar"

ALMERE • Ma 16 november 2020 | 6:05 • Maandag 16 november 2020 | 6:05

Kinderen die drugs rondbrengen of andere klusjes opknappen voor criminelen in Almere blijven onder de radar. Dit verklaart ook waarom zij niet terugkomen in politiecijfers. Dat zegt burgemeester Franc Weerwind. "Ik heb geen cijfers, geen cijfermateriaal. Maar het gaat natuurlijk verder. Je wilt die werkelijkheid ook onder ogen zien. Dat het niet geregistreerd en op papier staat, betekent niet dat het niet bestaat."

Vorig jaar uitte de burgemeester zijn zorgen over kwetsbare jongeren die worden ingezet door georganiseerde criminaliteit in zijn stad. Weerwind zei destijds dat het in sommige gevallen om kinderen van negen en tien jaar gaat. Zij worden door criminelen gebruikt om allerlei klusjes te doen om snel geld te verdienen.

Omroep Flevoland is sindsdien bezig geweest om te achterhalen waar de burgemeester deze uitspraken op heeft gebaseerd. Via een Wob-procedure heeft Omroep Flevoland cijfers gekregen van de politie Midden-Nederland, eenheid Flevoland. Daaruit blijkt dat er van 2015 tot en met 2019 nog nooit een kind jonger dan 12 (een zogenoemde 'twaalfminner') is aangehouden voor drugshandel in Flevoland. Ook neemt het aantal twaalfminners dat is opgepakt juist af.

Het gaat ook altijd om kleine vergrijpen, zoals vernieling van een bushokje of winkeldiefstal. De cijfers schetsen dus een ander beeld dan de burgemeester. Ook een Wob-verzoek bij de gemeente Almere leverde geen cijfers op. Na lang aandringen van Omroep Flevoland geeft Weerwind nu toe dat zijn uitspraken niet op cijfers zijn gebaseerd.

Geluiden uit de samenleving
Weerwind zegt te luisteren naar docenten en ouders uit zijn stad. "En daar schrik ik soms verschrikkelijk van." Zijn uitspraken van december vorig jaar heeft hij ook gebaseerd op dat soort geluiden uit de Almeerse samenleving. Het gaat volgens de burgemeester niet alleen om harde feiten, maar ook om te kijken wat er in de samenleving gebeurt en waar mogelijke risico's zitten. De burgemeester gaat er daarom vanuit dat er jonge kinderen betrokken zijn bij criminaliteit, ook al heeft hij er dus geen feitelijk bewijs voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel