Pulsvisserij over half jaar nog één keer op agenda Europese Commissie

URK • Ma 16 november 2020 | 18:42 • Maandag 16 november 2020 | 18:42

Het onderwerp pulsvisserij staat over een half jaar nog één keer op de agenda van de Europese Commissie. Die toezegging werd maandag gedaan aan de Visserijcommissie van het Europees Parlement. Peter van Dalen, Europarlementariër van de ChristenUnie, vindt dat een positieve ontwikkeling. Vorig jaar april werd ingestemd met een verbod op de pulsvisserij per 1 juli 2021.

Een nieuw rapport van de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES) werd maandag door de visserijwoordvoerders van het Europees Parlement besproken. In dat rapport wordt de pulsmethode vergeleken met de traditionele boomkorvisserij. ICES constateert daarin dat de visserij met elektrische schokjes voordelen heeft op het gebied van bodemberoering, CO2-uitstoot van de kotters en op ongewenste bijvangst in de netten.

"Puls is puik!"
Op verzoek van Nederland gaf een vertegenwoordiger van ICES maandag een toelichting op het onderzoek. De Nederlandse Europarlementariërs gebruikten deze gelegenheid om nog eens te pleiten voor de in hun ogen duurzame vismethode. "Puls is puik en het verbod erop kwam door een combinatie van leugens en jaloezie", aldus Van Dalen.

Vertegenwoordigers uit andere landen hekelden juist de manier waarop de puls opnieuw op de agenda was gezet. De Belgische Caroline Roose: "Verbazend dat we nu opnieuw praten over de puls, terwijl er vorig jaar al besloten is tot een verbod. De Nederlanders respecteren het Europese besluit niet." En de Spaanse Nicolas Casares wil ook niet tornen aan het verbod: "We willen dat het verboden blijft, vissen met elektriciteit in de zee kan niet duurzaam zijn."

Van Dalen zegt hierover: "Dit laat zien dat vele collega’s vooringenomen zijn. Nu er wetenschappelijk onderzoek ligt dat pro-puls is willen ze dat negeren, want dit rapport past kennelijk niet in hun politieke straatje."

"Beter laat dan nooit"
Over een half jaar evalueert de Europese Commissie het huidige visserijbeleid en daarbij wordt dus gekeken naar het nieuwe onderzoek van ICES. Door de coronacrisis liep deze evaluatie vertraging op. Van Dalen: "Dat is laat, maar beter laat dan nooit. Er ligt nu een helder advies van een gerenommeerde internationale groep wetenschappers. De pulsvisserij steekt met kop en schouders boven andere visserijmethoden uit."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel