Ziekenhuis doet test met plaszak tegen milieuvervuiling

EMMELOORD • Ma 16 november 2020 | 21:40 • Maandag 16 november 2020 | 21:40

Patiënten die in het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord een CT-scan ondergaan, krijgen vanaf nu een plaszak mee naar huis. De zak voorkomt dat milieuvervuilende röntgencontrastmiddelen via urine in het riool terechtkomen. Het Antonius is één van de zes ziekenhuizen die meewerken aan het experiment van acht weken.

In Nederland komt naar schatting jaarlijks 30 ton contrastvloeistof via het riool in het oppervlaktewater terecht. De vloeistof is nodig om bepaalde diagnoses te kunnen stellen. Het contrastmiddel is na 24 uur uit het lichaam verdwenen.

Onderzoekers testen of de plaszak goed genoeg werkt, zodat hij kan worden ingevoerd in alle Nederlandse ziekenhuizen. Door patiënten te vragen de urine op te vangen, is de belasting van het milieu veel lager. De zak is groot genoeg voor vier plasbeurten en kan na gebruik bij het restafval.

Aan dit onderzoek ging een eerdere eerdere proef in Deventer vooraf. Daaruit bleek dat veel patiënten bereid zijn om mee te werken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel