Miljoenensteun voor culturele en creatieve sector

FLEVOLAND • Ma 16 november 2020 | 19:37 • Maandag 16 november 2020 | 19:37

Flevolandse gemeenten krijgen in totaal 3,26 miljoen euro van het Rijk voor culturele instellingen in hun gemeente, die door het coronavirus zijn getroffen. Het geld voor de lokale culturele infrastructuur was in augustus al aangekondigd; maandag kwam minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met de definitieve verdeling. Ze heeft voor alle gemeenten in Nederland 150 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het geld maakt deel uit van het tweede steunpakket voor de culturele en creatieve sector.

De steun is nodig omdat deze sector door het coronavirus veel te lijden heeft. Onlangs nog moesten alle instellingen voor twee weken de deuren noodgedwongen sluiten. De financiële nood neemt daardoor toe. Volgens de minister behoort de cultuursector tot de zwaarst getroffen bedrijfstakken. Gemeenten worden geacht de lokale en regionale infrastructuur van (pop-)podia, gezelschappen, bibliotheken, musea, kunst- en cultuureducatie, beeldende kunstinstellingen, filmtheaters, amateurkunstinstellingen en festivals te ondersteunen.

De verdeling van het geld is gebaseerd op de uitgaven van de gemeenten aan culturele instellingen in 2019. De minister gaat ervan uit dat het extra geld ook daadwerkelijk wordt ingezet op de plekken waar de cultuursector het hardst getroffen is. De gemeenten hoeven geen verantwoording aan het Rijk af te leggen. Zij krijgen het geld in december overgemaakt.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland biedt het kabinet steun aan de culturele en creatieve sector. Voor dit en volgend jaar is in twee pakketten 1,62 miljard euro beschikbaar gesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel