Voedselbank De Korenaar blij met Europees geld tegen armoede

LELYSTAD • Di 17 november 2020 | 0:09 • Dinsdag 17 november 2020 | 0:09

Voedselbanken krijgen extra geld uit een Europees potje tegen armoede. Dat is goed nieuws, vindt Kees van den Haspel van voedselbank de Korenaar uit Lelystad. De voedselbanken hebben het namelijk momenteel niet gemakkelijk. Een aantal dreigt zelfs zonder voedsel te komen te zitten. Het kabinet wil dat voorkomen en trekt daarom zo'n 8 miljoen euro uit.

Steeds meer mensen kloppen aan bij de voedselbanken vanwege de coronacrisis. Giften van supermarken nemen ook af, omdat zij voedselverspilling willen tegengaan en producten tegen hoge kortingen verkopen in de winkel. Verder neemt de aanvoer van lokale leveranciers van restaurants sterk af, omdat ook zij het hoofd boven water moeten zien te houden. Alles bij elkaar wordt het aanbod voor de cliënten van de voedselbanken steeds beperkter.

Over hoe die 8 miljoen euro uitgegeven wordt, gaan staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek met de voedselbanken.

Volgens Van den Haspel zijn alle 172 voedselbanken van Nederland onderdeel van een vereniging. Hij verwacht dat de leden in het proces betrokken worden en dat het geld wordt ingezet voor degenen die dit het hardste nodig hebben. Van den Haspel meldt dat er sinds september uitvoerig in kaart gebracht wordt hoe de voedselbanken er in het land voor staan.

Bij De Korenaar in Lelystad gaat het op dit moment nog goed. Er is voldoende aanvoer van verse producten, waaronder vlees en zuivel. De houdbare producten worden goed ingeslagen en bewaard. Van den Haspel is bang dat andere plekken in de regio het wel moeilijk hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel