Recyclingbedrijf vrijgesproken van sjoemelen met administratie

ALMERE • Di 17 november 2020 | 20:36 • Dinsdag 17 november 2020 | 20:36

Schenk Recycling uit Almere is dinsdag door de rechtbank in Lelystad vrijgesproken van valsheid in geschrifte en het witwassen van 45.647 kilo aan oud ijzer. Volgens de rechters kon het bedrijf er niets aan doen dat sommige klanten onjuiste gegevens doorgaven bij de verkoop van oud ijzer.

De officier van justitie eiste twee weken terug een boete van 14.800 euro tegen Schenk Recycling en de 35-jarige directeur. Daarvan was de helft voorwaardelijk. De aanklager vond dat er genoeg bewijs was om het bedrijf te veroordelen voor valsheid in geschrifte en het witwassen van oud ijzer ter waarde van ruim 8.000 euro.

Schenk Recycling zou volgens de aanklacht tussen 1 januari 2018 en 13 maart 2019 onjuiste gegevens hebben ingevoerd in het verplichte Digitaal Opkopers Register (DOR). In dit systeem moeten naam en adres van de verkoper worden ingevoerd om heling van gestolen goed tegen te gaan.

Verkopers al overleden
De officier vond dat ze daar bij Schenk Recycling een potje van maakten. Bij klanten die oud ijzer inleverden, werden bijvoorbeeld geen legitimatiebewijzen gekoppeld of er ontbraken voorletters bij de achternamen. Er werden zelfs vier verkopers ingevoerd die ten tijde van de verkoop al waren overleden.

Van de twintig verkopers die werden benaderd in het strafrechtelijk onderzoek, bleken er achttien bij navraag nergens vanaf te weten. De directeur zei ter zitting al zich van geen kwaad bewust te zijn geweest.

Hoe het kan dat er gegevens ontbraken in de administratie, kon hij ook niet echt verklaren. "Misschien is dat gebeurd tijdens mijn vakanties", zei de directeur. "Dan nemen mijn broers dat werk van mij over en omdat dat voor hen geen dagelijks werk is, vergeten ze het wel eens."

De rechtbank oordeelde in het voordeel van Schenk Recycling en sprak het bedrijf en de directeur vrij. Er is namelijk niet voldoende bewijs dat er doelbewust is gesjoemeld met de gegevens. Uit het strafdossier blijkt althans niet dat het bedrijf wist dat er onjuiste informatie werd opgegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel