Celstraf geëist voor roofoverval waarbij schizofrene man zwaargewond raakte

LELYSTAD • Wo 18 november 2020 | 16:00 • Woensdag 18 november 2020 | 16:00

Het OM eiste woensdag tegen een 21-jarige Lelystedeling zes maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk. De man zou twee jaar geleden betrokken zijn geweest bij een gewelddadige beroving op de Bovenoverbrug in Lelystad. Het 44-jarige slachtoffer viel drie meter naar beneden en hield daar een schedelbasisfractuur, een geperforeerde long en breuken in zijn nek, oogkas en ribben aan over.

Het slachtoffer is een schizofrene man uit Groningen. Hij was die avond op weg naar Rotterdam en wilde tijdens een tussenstop in Lelystad een dutje doen. Hij vond een openstaande auto aan de Strand en stapte in.

Tijdens de rechtszitting vertelde de Lelystedeling dat hij niks te maken heeft met de beroving. Toch is de officier ervan overtuigd dat de man de Groninger heeft mishandeld om hem een scooter-rijbewijs, portemonnee met inhoud en pinpas afhandig te maken.

Het is overigens de enige verdachte die vervolgd wordt, terwijl er destijds twee vermoedelijke daders waren aangehouden.

Getuigen, afgeluisterde gesprekken en dna-onderzoek
De eigenaresse van de auto was de schoonmoeder van de inmiddels 21-jarige verdachte. Zij stuurde de Groninger weg uit haar auto, waarna het volgens het slachtoffer mis ging. De vrouw, haar dochter en de verdachte zouden hem hebben geschopt en geslagen. Daarna werd hij beroofd.

Even later werd het slachtoffer zwaargewond onder de loopbrug gevonden. Hij was zo'n drie meter naar beneden gevallen, maar kan zich niet herinneren hoe dat is gebeurd. Volgens de officier is er te weinig bewijs om de verdachte die duw van de Bovenoverbrug aan te rekenen.

Camerabeelden
De gewelddadige beroving heeft hij wel gepleegd, meent de officier. Dna-onderzoek, getuigen en afgeluisterde telefoongesprekken tussen de Lelystedeling en zijn vriendin zouden dat beeld bevestigen. Bovendien zijn er camerabeelden van Rijkswaterstaat waarop de verdachte die avond daar in de buurt rennend te zien is.

De officier vond naast de celstraf ook een immateriële schadevergoeding van vijfhonderd euro op zijn plaats, plus een vergoeding van materiële schade. Het slachtoffer raakte ernstig gewond. Hij moest een paar dagen op de intensive care blijven en had een half jaar revalidatie nodig. Nu kampt hij nog altijd met angstgevoelens en durft hij bijna niet de straat op.

De uitspraak volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel