Afname coronabesmettingen bij Hanzeborg: 'Te vroeg om te juichen'

LELYSTAD • Do 19 november 2020 | 17:10 • Donderdag 19 november 2020 | 17:10

Bij woonzorgcentrum de Hanzeborg in Lelystad zijn twee medewerkers positief getest op corona. Ook zijn drie bewoners besmet met COVID-19. Dat zegt bestuurssecretaris Annemieke Verburg van Woonzorg Flevoland, waar de Hanzeborg onder valt.

Twee weken geleden was de situatie zorgwekkender, volgens Verburg. Toen werden er zeven bewoners positief getest op het coronavirus. Verburg kan niet zeggen of er ook bewoners zijn overleden aan het virus. Hoeveel medewerkers er destijds positief zijn getest weet de bestuurssecretaris ook niet, maar de druk op de zorg was hoog.

Via een campagne werden mensen die ooit in de zorg hebben gewerkt en nu bijvoorbeeld gepensioneerd zijn, gevraagd om tijdelijk bij te springen. Het was namelijk lastig om de roosters rond te krijgen door ziekte van werknemers en omdat ze soms een paar dagen moesten wachten op een coronatest. Die campagne heeft ervoor gezorgd dat ambtenaren, horecawerknemers, en medewerkers uit de huishoudelijke hulp zich hebben aangemeld.

Piek nu voorbij
Verburg verwacht dat de piek van de tweede coronagolf nu wel voorbij is. Het is nog wel te vroeg om opgelucht adem te halen. "Het is een dubbeltje op zijn kant", zegt Verburg. Momenteel zijn alle afdelingen van de Hanzeborg open voor bezoek. Als er een bewoner symptomen heeft die gerelateerd kunnen zijn aan het coronavirus dan kunnen er verschillende maatregelen genomen worden. Bijvoorbeeld het sluiten van een afdeling voor bezoekers.

Woonzorg Flevoland heeft in Lelystad nog drie andere locaties: de Uiterton, de Bolder en Vergeten Landleven. Bij die locaties is het coronavirus nog buiten de deur gebleven. De locatie voor eerstelijnsverblijf in Almere Haven is momenteel weer coronavrij. Daar was eerder wel een aantal besmettingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel