Almeerders kiezen mooiste architectuur

ALMERE • Za 21 november 2020 | 14:01 • Zaterdag 21 november 2020 | 14:01

Voor de tweejaarlijkse editie van de Architectuurprijs Almere kunnen alle Almeerders dit jaar voor het eerst stemmen op hun favoriete bouwwerk. Onder de tien genomineerden bevinden zich onder andere de splinternieuwe Esplanade, de Tiny Church in Almere Poort en het hagelwitte flatgebouw San Francisco in Almere Duin. In tegenstelling tot voorgaande edities is er dit jaar naast een vakjury en een kinderjury ook een publiekprijs te vergeven. Inwoners van Almere kunnen hun stem nog uitbrengen tot zondag 22 november middernacht.

Almere kent een lange traditie in bijzondere architectuur. Zowel in binnen- als buitenland staat de stad bekend als pionier op het gebied van stedenbouw en architectuur. Dat is dan ook de reden dat de Architectuurprijs Almere sinds 2018 terug is van weggeweest. "Architectuur is best wel een belangrijk onderdeel van ons imago", vertelt organisator Odette Breijinck van Kunstlinie Almere.

'Architectuur leeft'
Samen met Polderblik Flevoland en Almere City Marketing organiseert de Kunstlinie de verkiezing. En daar is in Almere behoefte aan, denkt Breijinck: "We huisvesten heel veel mensen en groeien steeds meer. Mensen zijn dus ook wel geïnteresseerd in hoe de stad eruit komt te zien. Architectuur leeft echt in de stad."

Iedereen van wie na 2018 een ontwerp is gerealiseerd in Almere kon dit jaar meedingen naar de prijs. Niet alleen gebouwen, maar ook een openbare plek zoals een park, kunstwerk of landschap kon worden genomineerd. De ontwerper, architect en architectenbureau van het winnende project ontvangen een trofee en een geldbedrag van 2500 euro. Dit jaar zijn er van de inzendingen tien projecten genomineerd. Een vakjury, kinderjury en de inwoners van Almere bepalen vervolgens de winnaar van 2020.

"Als new town Almere heb je voordelen en nadelen"

— Odette Breijinck, Kunstlinie Almere

Door haar korte bestaansgeschiedenis lijkt Almere zich makkelijker te kunnen onderscheiden in architectuur. "Je hebt voordelen en nadelen als je een pioniersstad bent, een new town", vertelt Breijinck. "Je hebt geen historische kern, maar dat betekent wel dat je zelf van allerlei dingen kunt ondernemen." Dat maakt dat er in de stad een grote diversiteit is aan bouwwerken en stijlen. "Modern of traditioneel, je kunt hier echt jouw eigen huis vinden", aldus Breijinck. "Je kunt je hier niet alleen als pionier vestigen, maar ook bóuwen. En dat is wel heel bijzonder aan Almere."

Stemmen
Almeerders kunnen hun stem uitbrengen via de website van Kunstlinie Almere. De genomineerden zijn hier te bekijken. Stemmen kan nog tot zondagavond 22 november middernacht. Vanwege de coronacrisis zijn de bekendmaking en prijsuitreiking uitgesteld tot 1 februari 2021.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel