Burgemeester sluit aanhoudingen na rellen niet uit

URK • Ma 23 november 2020 | 15:45 • Maandag 23 november 2020 | 15:45

Burgemeester Cees van den Bos van Urk sluit niet uit dat er binnenkort aanhoudingen worden verricht vanwege de rellen en vuurwerkoverlast van zaterdagavond. Dat laat hij doorschemeren in een interview met Omroep Flevoland.

Van den Bos ging maandagmiddag langs bij omwonenden van de Akkers, de straat op Urk waar het zaterdagavond tot ongeregeldheden kwam. Honderden jongeren en volwassenen waren op de been en een groep met tientallen jongeren stak zwaar vuurwerk af, stichtte brand op de rotonde en belaagde de hulpdiensten. "Het beeld dat ik meekrijg is dat een kleine groep in Urk het uiteindelijk verknalt voor heel Urk en het imago van Urk echt enorm beschadigt", aldus de nieuwe burgemeester. Van den Bos en de politie beraden zich op dit moment op vervolgstappen. Hij wil daarover op dit moment niet veel kwijt.

Dat er zaterdag geen aanhoudingen zijn verricht, heeft volgens Van den Bos een reden: "Dat is een afweging geweest die wij hebben moeten maken. Wij weten meer dan de gemiddelde Urker wat dat betreft. Dat hebben wij allemaal in onze afweging mee te nemen. Je kunt inderdaad op dat moment iets doen, maar je kunt ook hierna nog iets doen. Die afweging hebben wij gemaakt en dat betekent dat wij hier niet mee klaar zijn."

Diverse aangiften en filmpjes opgestuurd
Teamchef Tom Nauta van de politie-eenheid Noordoostpolder, Urk en Dronten bevestigt dat de politie druk bezig is met het onderzoek. Er zijn volgens hem diverse aangiften binnengekomen. Ook zijn er diverse filmpjes opgestuurd. Aan de hand van dit materieel kijkt de politie of het tot aanhoudingen komt.

Eén van de aangiften is gedaan door aan agent, bij wiens auto zwaar vuurwerk was afgestoken. Dit vormde zaterdag het grootste gevaar en weerhield de politie er van om ter plekke op te treden, hoewel tal van regels werden overtreden.

Op de vraag of de politie op Urk nog de baas is, reageert Nauta verbaasd: "Uiteindelijk moet het niet zo zijn dat de politie de baas op straat is, maar dat er een leefbare situatie ontstaat en de Urkers zelf zeggen: He, tot hier en niet verder." Politie en gemeente zijn bezig de gebeurtenissen te evalueren en nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. Hoe dat gebeurt wil Nauta niet onthullen omdat hij daarmee tactische concepten zou prijsgeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel