VMCA: meer mensen doen vrijwilligerswerk sinds corona 

ALMERE • Ma 23 november 2020 | 20:27 • Maandag 23 november 2020 | 20:27

Het vrijwillig handen uit de mouwen steken om anderen te helpen zit in de lift. Dat is in ieder geval de ervaring van de VMCA, de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere.

De centrale kreeg er bij de eerste coronagolf zelfs 200 nieuwe vrijwilligers bij. "Iedereen wilde toen helpen en zijn schouders er onder zetten. Ja, dat is echt super", zegt een glimmende coördinator Tineke Post. In het begin was het zelfs lastig om al die nieuwe vrijwilligers een klus te geven.

Inmiddels zijn er ook alweer een aantal gestopt. Mede omdat vrijwilligers maar ook klanten die bij de risicogroep horen haken soms af omdat ze bang zijn besmet te raken.

"Door de corona-uitbraak lijkt het wel of mensen zich ineens herinneren dat je anderen kan helpen. Daarvoor hoef je niet per se bij een organisatie betrokken te zijn. Je kan natuurlijk ook gewoon uit jezelf omzien naar je buren. Eens even aanbellen en vragen of je kan helpen met een boodschap of zo."

Het vrijwilligerswerk is er door al die coronamaatregelen ook niet makkelijker geworden. Tineke Post: "Maar met afstand houden en mondkapjes kunnen we nog steeds veel voor mensen betekenen."

Vrijwilliger Mariska Jane Wolf kookt voor oudere mensen in haar buurt. Terwijl gepensioneerde Gerrit Paans allerhande klusjes doet en mensen belt. Beide verbazen zich over de eenzaamheid in Almere. Gerrit Paans: "Ik had niet door dat er zoveel mensen eenzaam waren in onze stad. Dat ontdekte ik pas toen ik vrijwilligerswerk ging doen. Ben blij dat ik, op mijn manier, daar wat aan kan doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel