Bouw derde blok Bataviahaven twee jaar vervroegd

LELYSTAD • Ma 23 november 2020 | 21:54 • Maandag 23 november 2020 | 21:54

De bouw van het derde bouwblok met appartementen aan de Bataviahaven in Lelystad wordt twee jaar vervroegd. Het blok moet niet in 2025 verrijzen, maar in 2023. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad.

In Bataviahaven staat nu één blok met appartementen, terwijl deze zomer is begonnen met het tweede blok met 34 appartementen en twee penthouses. Donderdag begint de verkoop van negentien herenhuizen met tuin, die achter de appartementen komen.

In het oorspronkelijke plan van de Duitse architecten Krier en Kohl waren vijf blokken gepland in een halve cirkel rondom de passantenhaven. Na de recessie van 2008 zijn de plannen voor deze blokken in de ijskast gezet. Het college wil ze nu toch weer in ontwikkeling brengen, omdat Lelystad hiermee een voorzet kan geven voor het doel om tot 2040 40.000 woningen te bouwen.

Plek voor winkels op begane grond
In plaats van tussen 2025 en 2028 moet de bouw van blok 3 dus al in 2023 beginnen. Een ontwerp moet nog worden gemaakt, maar het college wil op de begane grond ruimte reserveren voor winkels en andere commerciële activiteiten. De projectontwikkelaar die het complex mag realiseren moet zelf actief voor huurders zorgen. Verder wil het college in het derde blok alleen koop- en huurwoningen in het dure en het middensegment toestaan. Voor sociale bouw is geen plaats. De parkeerplaatsen komen tussen de woningen op de begane grond, terwijl op een tuindek plaats is voor parkeren en tuinen.

Blokken 4 en 5 worden samengevoegd
Afhankelijk van de voortgang van blok 3, wordt daarna snel begonnen met de bouw van blok 4 en 5. Oorspronkelijk zouden dit twee aparte en kleinere gebouwen worden, maar het college wil de twee blokken nu samensmelten tot één complex. Dan is het eenvoudiger om de parkeerplaatsen uit zicht tussen de gebouwen te realiseren. Het is aan de architect om het ontwerp zo te maken dat blok 4 en 5 een niet al te massief aanzien krijgen.

De gemeenteraad komt in een later stadium nog te spreken over het beeldregieplan voor het project en over de juridische planvorming. Bewoners van blok 1 hebben vorig jaar geprobeerd de bouw van blok 2 tegen te houden, maar zij werden door de rechter in het ongelijk gesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel