Oprichter donatiewebsite Dream or Donate niet vervolgd voor oplichting

LELYSTAD • Di 24 november 2020 | 16:02 • Dinsdag 24 november 2020 | 16:02

Het Openbaar Ministerie gaat de oprichter van donatiewebsite Dream or Donate niet vervolgen voor oplichting. De website werd vorige zomer offline gehaald door de oprichter terwijl er nog honderden doneeracties liepen waarvan nog geld moest worden uitgekeerd. Onder meer de doneeractie voor de zieke Bodile Treffers uit Lelystad. Het Openbaar Ministerie zegt dat eigenaar Robert-Jan Mastenbroek het grootste deel van zijn slachtoffers heeft gecompenseerd, waardoor er geen reden is om hem verder te vervolgen.

De familie van Lelystedeling Bodile kreeg het volledige bedrag van 5500 euro ook terug. Dat geld was ingezameld, omdat Bodile de ziekte van Lyme heeft gekregen na een tekenbeet. In Nederland is ze uitbehandeld, waardoor de laatste hoop gevestigd is op een dure stamceltherapie in Duitsland. Om de benodigde 40.000 euro bij elkaar te krijgen, openden de familie een inzamelingsactie. De moeder van de jonge vrouw is blij dat de zaak rondom Dream or Donate nu afgesloten is. De familie heeft de draad weer opgepakt en zamelt nog steeds geld in voor een behandeling in Duitsland.

Oprichter: 'ik was doelwit van hackers'
Mastenbroek zei dat hij de website offline haalde, omdat hij al maanden het doelwit was van hackers. Volgens RTL Nieuws heeft de politie dit scenario onderzocht, maar wil de politie niet zeggen of Mastenbroek inderdaad gehackt is geweest.

Of er strafbare feiten zijn gepleegd door de eigenaar is niet onderzocht. Hij is ook nooit als verdachte aangemerkt. Slachtoffers die aangifte hebben gedaan, zeggen dat ze door politie en justitie niet zijn geïnformeerd over de beslissing om niet te vervolgen. Zij kunnen vervolging alsnog via de rechter afdwingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel