Gemeente in overleg met gedupeerden gasexplosie over schikking

URK • Di 24 november 2020 | 22:43 • Dinsdag 24 november 2020 | 22:43

De gemeente Urk onderhandelt met de gedupeerden van de grote gasexplosie aan de Grote Fok over een schikkingsvoorstel. Dat liet wethouder Freek Brouwer dinsdagavond weten tijdens de commissievergadering. Omdat dat proces nog loopt kon hij geen verdere details geven.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat de rechter de gemeente Urk en aannemer Borger schuldig bevond aan de explosie. Volgens de rechtbank waren de partijen nalatig geweest omdat ze in de aanloop naar de ontploffing slecht met elkaar communiceerden.

De rechtbank legde geen straf op omdat het geen doel meer zou treffen. De gemeente Urk had er van geleerd en het aannemersbedrijf leed imagoschade waardoor het opdrachten verloor. Netbedrijf Liander werd vrijgesproken. Zowel de gemeente Urk als Borger zijn in de strafzaak in hoger beroep gegaan. De rechtbank veroordeelde de gemeente en de aannemer wel tot het betalen van in totaal bijna 70.000 euro aan schadevergoedingen aan drie bewoners.

Tijdens een civiele zaak bleek verder dat verzekeraars ruim twee miljoen euro hadden uitgekeerd aan de gedupeerden van de ontploffing. Dit bedrag willen de verzekeraars verhalen op de betrokken partijen. De rechtbank wilde dat de partijen over dit bedrag met elkaar in gesprek zouden gaan. Mocht hier geen schikking uit komen, dan zal de rechtbank bepalen wie welk deel van het uitgekeerde verzekeringsgeld moet vergoeden.

Bij graafwerkzaamheden aan de Grote Fok op Urk werd op 3 juni 2016 een hoofdleiding van het gasnet geraakt. Toen netbeheerder Liander ruim een uur later ter plaatse kwam, was het gas via het rioolnet de woningen ingestroomd. Daarop volgden explosies en brand. Een aantal woningen werd geheel verwoest en een aantal woningen raakte onherstelbaar beschadigd. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

'Gemeente heeft grote steken laten vallen'
Het CDA en de PVV op Urk willen dat de gasexplosiezaak in de nabije toekomst ook in de gemeenteraad nabesproken gaat worden. Volgens de PVV heeft de gemeente grote steken laten vallen en hadden er bij de explosie doden kunnen vallen. Hoewel wethouder Brouwer betwist of de gemeente grote steken heeft laten vallen, vindt hij het een goed idee dat de explosie aan de Grote Fok ook op de agenda van de gemeenteraad gezet wordt. Wel moet dan eerst het traject met eventuele schikkingen aan de slachtoffers afgerond zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel