Druk op vrouwenopvang door corona flink toegenomen

ALMERE • Wo 25 november 2020 | 10:26 • Woensdag 25 november 2020 | 10:26

De druk op de vrouwenopvang in Almere Poort is het afgelopen jaar flink toegenomen. Het wordt steeds lastiger om voor alle vrouwen die bij het Oranje Huis hulp willen, een plekje te vinden. Dat zegt manager Leonie Hutten van het Oranje Huis. Daar worden vrouwen en meisjes opgevangen die thuis worden bedreigd.

De toegenomen druk op de vrouwenopvang komt door corona. Tijdens de eerste coronagolf was er geen stijging te zien, maar inmiddels is het een stuk drukker. Volgens Hutten bezoeken hulpverleners inmiddels weer meer gezinnen en zien ze dan ook wat er zich achter de voordeur afspeelt. Die huisbezoeken hebben een poosje stilgelegen, zegt Hutten.

In het Oranje Huis in Almere zijn 25 appartementen beschikbaar voor vrouwen en meisjes. Dat is niet genoeg. "De doorstroom is vaak lastig, er zijn weinig woningen beschikbaar en ook praktische zaken nemen veel tijd in beslag." Dan gaat het om bijvoorbeeld een scheiding en belastingzaken. De langzame doorstroom zorgt ervoor dat vrouwen langer in de opvang zitten, wat volgens Hutten niet altijd nodig is. Dat zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor andere vrouwen.

Doordat het momenteel erg druk is in de opvang, lukt het niet altijd om voor iedereen een plekje te vinden. "Als het gevaar zo dreigend is dat er een plek gevonden moet worden, dan vinden we altijd wel een plek. Wel wordt het Oranje Huis steeds kritischer of de opvang echt nodig is of dat er andere oplossingen zijn."

Internationale Dag
Het is vandaag Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het feit dat wereldwijd 1 op de 3 vrouwen te maken krijgt met geweld. Om hier aandacht voor te vragen, staan her en der in de provincie gebouwen vanavond in het oranje licht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel