EU-onderhandelaar Barnier belt met visserij-minister Schouten over Brexit

URK • Do 26 november 2020 | 23:43 • Donderdag 26 november 2020 | 23:43

EU-onderhandelaar Michel Barnier gaat vrijdag videobellen met acht visserijministers van buurlanden van het Verenigd Koninkrijk. Minister Carola Schouten doet ook aan dit gesprek mee. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie.

De visserijministers gaan praten over de strategie om tot een akkoord te komen over visserij met het Verenigd Koninkrijk. Zo'n akkoord is belangrijk voor Urker vissers. Zij vissen met name in Britse territoriale wateren naar schol en tong. Zonder afspraken met de EU, worden deze wateren verboden gebied voor Europese vissers, waaronder dus ook de Urkers. Visserij blijkt sinds het begin van de Brexit een van de lastigste onderwerpen te zijn bij de onderhandelingen.

Momenteel wordt er druk onderhandeld om een akkoord te sluiten tussen de Britten en de EU. Een van de breekpunten bij de onderhandelingen is visserij. Zonder afspraken over visserij, komt er geen akkoord. De Britten zouden er op gebrand zijn een akkoord te bereiken. Zonder een akkoord met de EU willen de Amerikanen niet met de Britse premier Johnson praten over een handelsdeal met de Verenigde Staten. Vooralsnog is er nog geen akkoord bereikt met de Europese Unie.

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk gaan zaterdag verder met de onderhandelingen in Londen. Dat meldt persbureau Bloomberg. De afgelopen dagen werden de onderhandelingen via videoverbindingen gevoerd. Iemand uit het team van EU-onderhandelaar Barnier was besmet met het coronavirus, enkele medewerkers moesten uit voorzorg in quarantaine.

Brexit, hoe zit het ook al weer?
Op 23 juni 2016 stemde een kleine meerderheid van de Britten om uit de Europese Unie te stappen. De EU en het Verenigd Koninkrijk willen wel handel blijven voeren. Dus zijn er onderhandelingen opgezet om afspraken te maken. Op 31 januari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk formeel uit de Europese Unie. Tot 31 december geldt er een overgangsperiode en moet het land zich nog aan de EU-regels houden. Het huidige jaar wordt gebruikt om afspraken te maken over onder meer migratie, grensovergangen en visserij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel