FvD-kandidaat Vogelaar neemt expliciet afstand van uitspraken Baudet

LELYSTAD • Vr 27 november 2020 | 14:25 • Vrijdag 27 november 2020 | 14:25

Lelystedeling Jan Cees Vogelaar, die als nummer 9 op de kieslijst van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer staat, heeft een verklaring ondertekend waarin hij expliciet afstand neemt van uitspraken van Thierry Baudet en Freek Jansen. Vogelaar was aanwezig bij de bijeenkomst waar de uitspraken zouden zijn gedaan.

Die partijbeenkomst was afgelopen vrijdag. Daar zouden vergaande antisemitische en racistische uitingen zijn gedaan. De nummer 3 op de kieslijst, Eerste Kamerlid Nicki Pouw-Verweij, stuurde daarop een brief aan het bestuur over de avond en schreef: ''Ik heb het idee dat met name Thierry de afgelopen tijd geradicaliseerd is en complottheorieën is gaan aanhangen. Dit lijkt me niet in het belang van hemzelf en de partij.''

Verschillende prominente leden stapten afgelopen dagen op, onder wie Pouw-Verweij. Bij de de Flevolandse afdeling van Forum voor Democratie stapten vijf van de zes Statenleden uit de partij. Zij gaan verder als een nieuwe fractie.

Voorstel van het partijbestuur
Het partijbestuur van de landelijke FvD deed donderdag een voorstel om uit de impasse te komen. Het voorstel houdt in dat de leden van de partij kunnen stemmen over het al dan niet intrekken van het partijlidmaatschap van Baudet en de benoeming van een nieuw partijbestuur. Daaraan heeft het bestuur enkele voorwaarden gesteld. Zo mocht Baudet zich niet meer via de media uitspreken en moest hij zich per donderdag terugtrekken uit het bestuur van de partij. Dat laatste heeft Baudet vrijdagmiddag gedaan.

De drie Europarlementariërs van Forum voor Democratie steunen met een verklaring het voorstel dat het partijbestuur heeft voorgelegd. Jan Cees Vogelaar heeft dit mede-ondertekend.

Vogelaar gaf afwijzende reacties
Vogelaar geeft op Twitter aan dat hij aanwezig was bij de veelbesproken partijbijeenkomst van vorige week. Hij krijgt daarop de vraag waarom hij niet heeft ingegrepen: ''Er is die avond veel gezegd en er is zowel door mij als Joost, Nikkie en Eva (partijkandidaten) een sterk afwijzende reactie gegeven. De hele avond was een puinzooi en aanleiding voor een gesprek over wat nu echt de intenties zijn - en de drijfveren. Dat gesprek is niet meer gekomen.''

Vogelaar laat desgevraagd weten dat hij naar zijn weten nog steeds op de kandidatenlijst staat. ''Waar ik stond op 9, waar dat straks is zal bestuur en algemene ledenvergadering bepalen en is mede afhankelijk van de uitkomst van de gevolgen van de bestuursverklaring van gister.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel