St Jansdal in zorgelijke financiële situatie

LELYSTAD • Vr 27 november 2020 | 17:22 • Vrijdag 27 november 2020 | 17:22

Ziekenhuis St Jansdal in Lelystad en Harderwijk zit in een zorgelijke financiële situatie. Dat blijkt uit een interne brief die is verstuurd aan de medewerkers. Het ziekenhuis verwacht dit jaar 30 miljoen minder omzet te halen dan begroot. Ook zijn de kosten gestegen door corona. Dat komt mede door de aanschaf van meer beschermingsmiddelen, maar ook door uitval van personeel.

De landelijke ChristenUnie heeft hierover vragen gesteld aan de minister voor Medische Zorg. De partij wil dat de minister het ziekenhuis compenseert, zodat de ziekenhuiszorg in Lelystad en Harderwijk op peil blijft.

De brief aan de medewerkers is in handen van de Flevopost. Het ziekenhuis bevestigt dat de inhoud van het bericht in de krant klopt. "Het enige wat ik erover kan zeggen is dat we niet bang hoeven zijn dat het ziekenhuis om gaat vallen. Zolang de gesprekken lopen kan ik hier weinig over zeggen. We zitten wel in onzekerheid", zegt woordvoerder Anneke Plette.

Compensatieregeling
Voor de zomer is een compensatieregeling afgesproken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Die regeling pakt slecht uit voor het St Jansdal, omdat bij die regeling 2019 als basisjaar is genomen. In maart 2019 nam St Jansdal het failliete ziekenhuis in Lelystad over. Door de overname lag de omzet in dat jaar nog niet op het niveau waarop voor de komende jaren werd gerekend.

Het ziekenhuis heeft daarom besloten een beroep te doen op een hardheidsclausule in de compensatieregeling. Dit houdt in dat bij de grootste zorgverzekeraars van St Jansdal en eventueel daarna een landelijke commissie gekeken wordt of het ziekenhuis voor aanvullende compensatie in aanmerking komt. De grootste zorgverzekeraars van St Jansdal zijn VGZ en Zilveren Kruis.

De uitkomst is voor St Jansdal belangrijk. Als er geen extra geld komt, kunnen investeringen niet in hetzelfde tempo worden uitgevoerd als gepland. Dat gaat bijvoorbeeld om de broodnodige renovatie van het beddenhuis. Patiënten gaan dat merken.

Vooruitzicht niet gunstig
Volgens de Flevopost verwacht St Jansdal over 2020 een verlies te lijden van ruim twee miljoen euro. Zonder de coronacrisis ging het ziekenhuis uit van een positief resultaat van jaarlijks vijf miljoen euro. De vooruitzichten voor 2021 zouden niet gunstiger zijn, onder meer vanwege een dure cao.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel