Geld nodig voor reparatie dak Museum Nagele

NAGELE • Ma 30 november 2020 | 7:10 • Maandag 30 november 2020 | 7:10

Museum Nagele wil geld van de gemeente voor groot onderhoud aan het dak. Daarom is er een toekomstvisie geschreven om het bestaansrecht van het museum te onderbouwen. Die toekomst ziet er ook financieel goed uit volgens het bestuur, maar er is wel eenmalig geld nodig. Het gaat om een bedrag van 30.000 euro voor het eerste platte gedeelte van het dak. Daarna moet ook het grote dak gerepareerd worden.

Het museum zit in een voormalige katholieke kerk in Nagele. Het gebouw is eigendom van de stichting. Er wordt wel geld gereserveerd voor onderhoud, maar het bedrag dat nodig is voor het dak kan het museum niet opbrengen.

Geen structurele subsidie
Het museum krijgt geen structurele subsidie van de gemeente Noordoostpolder of de provincie. De bezoekers van het museum zorgen voor de meeste inkomsten. Het aantal bezoekers stijgt nog elk jaar, tot 4.000 vorig jaar. Daarnaast draait het museum volledig op tientallen vrijwilligers. Zij helpen het museum open te houden en werken mee om het verhaal van Nagele te vertellen.

Platte daken
Het dorp is na de oorlog ontworpen door bekende architecten als Cornelis van Eesteren en Gerrit Rietveld. Het moest een zogenoemd egalitair dorp worden. Het belangrijkste element daarvan zijn de platte daken. Die zijn nog altijd kenmerkend voor het dorp. In Museum Nagele is al twintig jaar een expositie te zien die het ontstaan van het dorp uitlegt. Die moet volgens het museum zeker behouden blijven. De hoop is dat de gemeente nog dit jaar met geld over de brug komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel