Kerstdiners voor minderbedeelden door corona lastig

FLEVOLAND • Ma 30 november 2020 | 6:09 • Maandag 30 november 2020 | 6:09

Flevolandse organisaties hebben allerlei alternatieven gezocht voor de traditionele kerstdiners die traditiegetrouw rond kerst worden georganiseerd voor mensen die niet veel te besteden hebben, eenzaam zijn of dak- en thuisloos. Normaal gesproken zijn er rond kerstmis allerlei diners waar ze elkaar kunnen ontmoeten en even kunnen vergeten dat het leven niet altijd even gemakkelijk is. Alleen gooit corona dit jaar roet in het eten.

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert al jaren rond de feestdagen een diner in hotel Van der Valk in Emmeloord voor eenzame ouderen uit Noordoostpolder. Het diner, waar normaal zo'n 80 gasten zijn uitgenodigd, moest in verband met de maatregelen afgezegd worden. Daarom gooit de organisatie het over een andere boeg. Sinds begin november zijn ze bezig met het samenstellen van kerstpakketten. Die worden in de week voor kerst onder zo'n 150 ouderen verspreid.

Na lang wikken en wegen over op plan B
Het Nationaal Ouderenfonds is niet de enige organisatie die overgestapt is op plan B. In de Lelystadse Ontmoetingskerk wordt al ruim 40 jaar op tweede kerstdag de Kerst-Inn georganiseerd. Een evenement waar men samenkomt en muziek maakt, eet en spelletjes speelt. Zij sturen dit jaar vrijwilligers langs met een kerstgroet en pakketje. "Elkaar ontmoeten in een warme en gezellig aangeklede Ontmoetingskerk is dit jaar niet mogelijk. In plaats daarvan komt de Kerst-Inn nu bij mensen thuis."

Kerstpakket populair alternatief
Het grootste deel van de organisaties stapt over op het kerstpakket. Zo ook de Almeerse stichting Wensjes. Ook zij organiseren meestal op tweede kerstdag een diner met live muziek, waar zo'n zestig mensen op afkomen. Maar nu de aanvragen voor voedselhulp zo uit de hand lopen en de coronamaatregelen voor kersttijd waarschijnlijk niet versoepeld worden, zetten ze in op gezonde kerstpakketten.

Er worden nu donateurs en boeren benaderd om daar een bijdrage aan te leveren. In de pakketten komen ook handgeschreven kaarten met een kerstwens. Er worden tussen de 150 en 200 pakketten gemaakt. Die worden niet rondgebracht maar ze willen graag dat ze worden opgehaald. Op die manier kan er in ieder geval nog een praatje worden gemaakt.

Hopen dat samen eten toch mogelijk is
Resto van Harte in Lelystad is een ontmoetingsplek waar mensen uit de buurt samen kunnen eten. Het zijn vooral ouderen die bij elkaar komen. "Zodra de horeca weer open mag, gaan wij ook open", zegt Manon Geerlings van Resto van Harte. "De plannen ervoor liggen klaar". Maar als ze realistisch is, zijn de ouderen die dan te gast zijn wel een spannende doelgroep. "Het wordt wel lastig waarschijnlijk". Als dineren met kerst er niet inzit, gaat ook zij pakketten samenstellen voor hun vaste gasten en die rondbrengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel