'Ziekenhuis St Jansdal kan niet omvallen door corona'

LELYSTAD • Ma 30 november 2020 | 13:03 • Maandag 30 november 2020 | 13:03

Ziekenhuis St Jansdal in Lelystad en Harderwijk kan, ondanks de zorgelijke financiële situatie, niet omvallen door omzetverlies vanwege corona. Dat zeggen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Zorgverzekeraars Nederland. Volgens de organisaties hebben zorgverzekeraars afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen tijdens de coronapandemie niet in de rode cijfers belanden.

Het St Jansdal ziekenhuis verwacht over 2020 een verlies te lijden van ruim twee miljoen. Het verlies komt door een zogeheten compensatieregeling, die niet gunstig uitpakt voor het ziekenhuis. Door het coronavirus is er dit jaar veel reguliere zorg afgeschaald. Het aantal bezoeken aan poliklinieken is gedaald en er zijn veel minder operaties en onderzoeken gedaan dan gepland. Daardoor heeft het ziekenhuis minder declaraties naar zorgverzekeraars kunnen sturen. De verzekeraars keren dus ook minder geld uit aan een ziekenhuis.

Om voor elkaar te krijgen dat een ziekenhuis toch voldoende geld krijgt om zorg te kunnen leveren, is er een compensatieregeling opgezet. Zorgverzekeraars kijken dan hoeveel geld een ziekenhuis in 2019 kreeg en datzelfde bedrag wordt over dit jaar uitgekeerd. In de meeste gevallen is 2019 een goed vergelijkingsjaar. Dat geldt niet voor het St Jansdal. Dat komt omdat het ziekenhuis in maart 2019 het failliete MC Zuiderzee overnam. De omzet lag toen nog niet op het gewenste niveau waar het ziekenhuis voor de komende jaren op rekende.

Om toch meer geld te krijgen van de zorgverzekeraars doet het ziekenhuis een beroep op een hardheidsclausule. Daarin vraagt St Jansdal om nog meer maatwerk. Wanneer die gesprekken afgerond zijn, is niet bekendgemaakt. Wel is er goede hoop op een positieve afloop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel