Zeldzame vlinder vestigt zich in Flevoland

DRONTEN • Ma 30 november 2020 | 14:23 • Maandag 30 november 2020 | 14:23

De iepenpage heeft zich vrijwel zeker gevestigd in de provincie Flevoland. Dat concludeert vlinderkenner Silvio Lindhout na een urenlange jacht op eitjes van de vlinder. Hij vond ze op een iep in het natuurgebied Roggebotzand bij Dronten.

De iepenpage was tot 1990 zeldzaam in Nederland. Rond 1990 was er slechts één plaats waar de vlinder voorkwam: een park in Heerlen. Van daaruit rukte de vlinder langzaam op naar het noorden. De vondst in Flevoland is de meest noordelijke tot nu toe. Lindhout besloot te gaan zoeken in het Roggebotzand omdat daar in 2019 een iepenpage was gesignaleerd.

De eitjes van de vlinder zijn moeilijk te vinden. Ze zijn een paar millimeter groot en daardoor slecht vindbaar in de iep. "Na drie uur vergeefs zoeken was ik er wel klaar mee, maar toen vond er ineens toch één", zegt Lindhout. Het eitje zat op een tak op ruim drie meter boven de grond. De insectenexpert wil de komende weken kijken of hij er nog meer kan vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel