Voormalige FvD-Statenleden gaan door als Flevoland 2020

FLEVOLAND • Di 1 december 2020 | 11:45 • Dinsdag 1 december 2020 | 11:45

De vijf voormalige leden van Forum voor Democratie gaan als "Flevoland 2020" verder in Provinciale Staten.

Dat laat fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn weten. Het vijftal treedt morgen in commissievergaderingen voor het eerst onder de nieuwe naam naar buiten. Zij worden daarmee de vijftiende partij in Provinciale Staten.

Ransijn, Niek Beenen, Sharon de Lely, Eric Raap en Han Thomassen maakten donderdagavond bekend dat zij uit Forum voor Democratie stappen. Zij vinden dat het partijbestuur harder had moeten optreden tegen partijleider Thierry Baudet. Die heeft volgens hem vorige week onvoldoende afstand genomen van de jongerenafdeling van FvD, waar zich extreem-rechts en antisemitisch gedachtengoed manifesteert.

Partij zet zich in voor Flevoland
Ransijn zei toen dat hij en zijn vier collega's niet willen worden meegezogen in de discussie rond de partij. Zij willen zich blijven inzetten voor Flevolandse kwesties en onderwerpen, zoals de natuur, energietransitie en economie. Dat doen zij nog steeds vanuit het algemene gedachtengoed van Forum voor Democratie. "Onze standpunten voor Flevoland zijn onveranderd," aldus Ransijn.

Tot die standpunten behoren een provinciale organisatie die zich alleen met kerntaken bezighoudt, het versneld bouwen van betaalbare woningen, het stoppen met de bouw van windmolenparken en zonneparken. Ook wil de fractie betere weg- en spoorverbindingen naar Utrecht en Gelderland. Duurzaamheidsbeleid mag niet ten koste gaan van de boeren en er moet worden gestopt met Nationaal Park Nieuw Land, zo schreef Forum in 2019 op haar website.

De Lange nu enig FvD-Statenlid
Alleen Forum Statenlid Anton de Lange is achter de landelijke partij en Baudet blijven staan. Via een ledenraadpleging probeert Baudet als partijleider te worden gekozen.
Ransijn zegt de discussie in de partij op afstand in de media en op social media te volgen.
Diverse partijprominenten als Theo Hiddema, Annabel Nanninga en Joost Eerdmans hebben vorige week Forum de rug toegekeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel