Tweede Kamer krijgt opnieuw kerstboom uit Kuinderbos

BANT • Wo 2 december 2020 | 16:41 • Woensdag 2 december 2020 | 16:41

In de hal van de Tweede Kamer staat ook dit jaar weer een kerstboom uit het Kuinderbos in Bant. Het gaat om een exemplaar van zo'n negen meter hoog dat te groot werd, omdat het onder hoogspanningsmasten stond. Boswachter Harco Bergman zaagde de spar woensdagochtend om, de boom gaat donderdag op een oplegger naar Den Haag.

"Van alle bomen die hier stonden, heb ik deze als mooiste beoordeeld", verklaart Bergman de keuze voor de kerstboom van dit jaar. Het is de zevende keer op rij dat de jaarlijkse spar in het gebouw van de Tweede Kamer uit het Kuinderbos komt. Bergman werd zes jaar geleden benaderd om de boom te leveren. Volgens de boswachter kwam de spar altijd uit de buurt van Utrecht, maar stonden daar geen mooie bomen meer. Toen kwam het Kuinderbos in beeld. "En sindsdien zijn ze er blijkbaar wel tevreden over en komen ze elk jaar terug."

De boom voor het Binnenhof lag woensdagochtend binnen een paar minuten op de grond. "Het scherp maken van de zaag duurt langer dan het afzagen van de boom", lachte Bergman. Met een tractor werd de spar vervolgens naar de Hopweg gesleept. Daar wordt de boom donderdag op een oplegger getakeld en naar Den Haag gereden. "Daar wordt-ie vrijdagmorgen opgezet in de hal van de Tweede Kamer." Wie langs het Tweede Kamer-gebouw loopt, kan de boom door de ramen bewonderen.

Zelf een kerstboom uit het Kuinderbos halen, kan ook dit jaar weer. Het evenement 'Kap je eigen kerstboom' gaat volgende week zaterdag ondanks het coronavirus door. Bergman kreeg er toestemming voor van de gemeente en de Veiligheidsregio. Er gelden tijdsblokken die inmiddels allemaal volgeboekt zijn. "We laten heel gefaseerd mensen toe. Je mag met maximaal twee mensen in de auto, je moet je eigen gereedschap meenemen en op drukke momenten een mondkapje dragen. Dan moet het coronaproof kunnen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel