Kenmerkende bomenlaan gaat tegen de vlakte vanwege essentaksterfte

LELYSTAD • Wo 2 december 2020 | 17:47 • Woensdag 2 december 2020 | 17:47

Het Essenlaantje in het Oostvaardersveld langs het spoor bij de Oostvaardersplassen, gaat tegen de vlakte. De bomen zijn getroffen door de essentaksterfte. Hierdoor kunnen ze spontaan omvallen. Als de bomen blijven staan ontstaat gevaar voor wandelaars, zegt Staatsbosbeheer.

In de looproute met monumentale allure wordt eerste de helft van de bomen gekapt. De bomen worden vervangen voor berken en elzen die ongeveer drie meter hoog zijn. Uiteindelijk worden alle essen in de laan gekapt en vervangen. Het eerste deel dat tegen de vlakte gaat, staat aan de spoorkant.

De bomen hadden al langer symptomen van de schimmelziekte die in Flevoland flink om zich heen geslagen heeft. "In het beginstadium van de ziekte lijkt het allemaal nog mee te vallen. Maar nu we ook bomen in andere delen van het bos spontaan zien omvallen, moeten we ook de essen in het laantje gaan vervangen", zegt boswachter Hans-Erik Kuypers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel